Hari rabu hari lepas aku mc..
batuk.. selsema.. ngan kahak di paru-paru..
sejak hari isnin lagi.. aku wat bodoh jek.. just makan sesudu madu ngan lemon
tp x baik2 pulak.. pegi klinik.. Dr kata ada kahak dalam paru2..
pastu dia dok investigate...
kot2 aku ada asma.. takde.. famili ada siapa2 yg ada asma?? takde..
ada yang merokok di rumah? takde...
kat umah pakai kipas ke aircond?? kat bilik aircond..
pastu siap tanye kipas aku kat umah biasanya lap/cuci berapa kali... terkebil2 aku nak menjawab... errrr... 1-2 kali sebulan..
aku tanye kenapa? dia kata.. nak tgk apa yg trigger kesensitifan paru2 aku ni.. sbb dah 2 kali experience kahak dalam paru2 bila batuk..
owhhh... akhir cerita.. doktor bagi aku mc satu hari...
wah.. sonok mak taw.. balik klinik berkobar nak bukak lappy nak wat keje... harammm tak buat...1/2 hari tido jek kat umah..


Sebab aku 'sakit'.. tekak tak lau nak makan nasik..
tp aku gagah jugak masak kans.. kang en.suami nak buka apa..
eh.. aku puasa taw hari tu... sayang nak tinggal..
pukul 1 tgh tgk oprah.. weiii.. lama gila x tgk.. henpon bunyik... eh... en.suami tercintun la..
en.suami "yang.. mata i doktor kata ada biji2 air la.. panas kot... dapat 1/2day time slip.."
aku "owhh... nak balik umah ke??"
en.suami" tak I kat padang golf.. nak main 9 lubang.."
hampagas dot com betul la...

asik dok buka ngan nasik.. bosan jugak kan.. tukar selera..


mee soto.. dengan segala makneka..


kuah soto..
ada rangka ayam dalam tu...
sian.. x dapat berjemaah sama..



sambal kicap??
nyorok dalam esbok..

resepi?
aku bukan chef taw.. sendiri masak sendiri makan.. resepi campak2 jek..
kalo nak proper resepi.. boleh terjah belog kak madiha ke.. cik mat gebu... ummi ke.. diorg otai masak memasak..

hari ni dah 5 ramadhan..
cepat jek masa...


sempena jumaat nih.. tazkirah sket..
selamat meneruskan ibadah puasa...

Labels: , edit post
11 Responses
  1. bujal X Says:

    teringin nak makan sup~~


  2. kah kah, dapat slip dan tetiba berada di padang golf adalah seperti suamiku jua (harap² takde orang ofis dia baca) ;)

    yang benar, anonymous (konon², haha)


  3. memang sket betul tazkirah dia..

    Haha..sakit2 pun ke padang golf jugak diterjahnyaa..

    Sedap mee soto(Ni mmg real nampak okehh, buktinya mangkuk adalah kaler biru dan putih, ada kuning sket. Bunga agaknya tuu)
    Teringin gak nak buat nanti...


  4. lieyalatif Says:

    sedap gak buke ngan mee kan ilah...balik2 nasi bosan gak....

    ish bahaye tu kahak kat paru2....harap tak serius n cepat sembuh balik yeak.....teringat aku, si mija yg baru kene sedut gas tu....takut aku kooo


  5. .:nhalilah:. Says:

    bujal,

    sila la makan untuk berbuka...


  6. .:nhalilah:. Says:

    KOG,

    kahkahkah.. ingatkan suami ku saje.. diorg ni mmg cenggini la.. kat padang sume sihat..


  7. .:nhalilah:. Says:

    TTM,

    rahsianyer.. tambah 2-3 sudu rempah kurma.. baru kaw.. kuah soto haruslah keruh bukan mcm kuah sup... hasil didikan mak terchenta.. ekkeke.. sila la terai..


  8. .:nhalilah:. Says:

    lieya,

    idak la aku sampai sedut gas.. ekekke.. xleh bayang.. aku ok jek.. tu pun doc yg cakap lepas dgr kot stethoscope..


  9. Umihoney Says:

    Salam Ramadhan,

    Get well soon my dear.So masih tak tau la what trigger the lung infection?

    Take care dear

    Umi


  10. .:nhalilah:. Says:

    umi,

    bertambah baik...


  11. syafiq Says:

    salam. nak minta izin share gmbr tips menjaga amalan bln puasa tu eh ? :)