Me : Holiday.... annual leave... where are you?? please come to me.. I need you right now
AL : You have to take me if you want..
Me : How can I have you if my list of work is up to the maximun??
Holiday : You have to plan if you want me..
Me : when to plan??? the semester break will be end soon.. I have not enough time.. urghhh.
so stress when I couldn't help myself..

I think last night was so stress up.. insomnia.. i can't sleep.. I keep trying close my eyes and really hope I could fall asleep to the lala land but I can't and the worst thing is.. at the same time my brain keep thinking how I'm gonna do my work list.. what a nightmare!!!!

So? how?? should I just leave it and enjoy.. pampering myself.. and just ignore anything what I should be settled before the semester start?? can I?? Just like one of the staff.. really enjoy herself by doing nothing.. not only didn't help others pun and not even bother to ask others what are they busy doing... So stress kan?? kite susah2 buat keje.. dia senang2 goyang kaki.. then complaining when their performance appraisal marks was low.... urghhh!!

Luckily every Friday of this month we have public holiday.. but still I didn't go anywhere.. just last 2 weeks we went to water theme park.. last week I met my x-schoolmate.. really need a break... what to plan this coming Christmas holiday??? Week after that I have to go for a course at Dungun..


my mood lifter..
hakimi dah pandai minum sendiri..


my energy booster..
Halila.. cheer up!!!
Labels: 7 comments | edit post
Saya dilahirkan di Kota Tinggi Johor.. kat umah atok saya.. Johor ialah negeri keluarga belah mak saya.. sume adik badik mak (ie. mak2 n pak2 sedara saya) dok kat area johor.. ada kat JB, Pasir Gudang.. kota tinggi.. Kluang.. Batu Pahat.. pendek citer pelusuk negeri Johor.. kecuali mak busu saya di KL..

Ayah saya dilahirkan di Selangor tetapi menetap di Batu Gajah Perak... so consider org perak la.. ayah kerje gomen.. & kami sejak kecik pindah randah ikut tempat kerja ayah.. Lepas mak n ayah kawen, diorg (masa ni aku xde lagik..) dok JB.. pastu pindah Ipoh.. (masa ni K.Long aku dah wujud.. then baru aku wujud..) pastu pindah plak kat Klang.. then Pelabuhan Klang.. pastu ke pAsir Gudang.. pastu Ke Bandar Penawar Kota tinggi.. pastu ke KL pastu ke Pengerang Kota Tinggi.. So, kesimpulannya kami banyak tinggal di negeri Johor.. even tho' sebenarnyer kami lebih lama tinggal di KL.. Jadi.. sebab itu ayah lebih dekat dengan negeri Johor walaupun dia sebenarnyer orang perak.. dan akhirnyer bila pencen beberapa tahun lepas, ayah decided untuk menetap terus di Kota Tinggi....

Aku??? sudah semsetinyer bila org tanyer "kau orang mana?" automatik mesti kata "orang Johor" dari dulu sampai sekarang.. tak kira la masa masa tu aku tak tinggal kat area johor.. En. Somi selalu perli kat aku.. dia kata org johor ni xde identiti.. xde loghat yg org lain boleh recognize.. iye ker??? hambooiiii.. cakap ikut sedap mulut jek.. (geram ni.. geram... eh tetibe jek emo.. hahaha)

so.. hari ni aku nak tunjuk skit identiti orang Johor.. even tho' kitorg xde lograt tp dari segi percakapan kitorg ada ayat2 n perkataan2 yg org johor selalu pakai.. okeh.. kite bagi beberape contoh...

  • Ek: kan; penyedap ayat -" sedap nasik ni ek?"
  • berlengas: badan melekit2 - "Ya Allah berlengasnyer badan ni.. main tak hengat.. pergi mandi!!!!"
  • bersanggor: pit stop umah untuk keluarga pengantin lelaki berehat n tido.. make up2 sebelum pergi ke umah pengantin pompuan..
  • bertangkup: muka masam - " apasal muka bertangkup ni?? gaduh la tuh.."
  • berkat: nasik tapau utk org yg datang kenduri
  • mengeteh: minum2 + lepak2 di kedai kopi - "ayah kau xde.. pergi mengeteh"
  • menonong: jalan terus - "uik... menonong je.. singgah la sini kejap"
  • pakkal: nasib baik - "pakkal la apak ko ada.. kalo tak..."
  • pengap: bodoh - "apasal la ko ni pengap sangat.."
  • menjalar: baring2 tak buat apa2 - "korang ni asik menjalar je depan tv"
  • berdanu: busuk - " hiss... berdanu betul la ko ni kentut.."
  • mengeletis: gatal (utk anak dara) bukan itchy - "hah.. menggeletis la tu.."
  • anu: apa2 yang tak ingat, BUKAN MENCARUT!!! - "Tlg amikkan anu tu.."
  • kelesa:pemalas
  • lat: selang - "ala.... kenduri temah tu lat sehari je ngan keduri si Gayah.."
  • membeser: buang air kecil - "minum air banyak2 ni kejap lagi asik membeser je.."
  • menggelenyor: tak boleh duduk diam - "cuba la duduk diam sket.. menggelenyor je.."
  • sarap: sarapan - "jom pegi sarap"
  • telap: balang tempat isi kuih
  • terejal: terlampau nakal - "ya Allah.. terjal berul budak adam tu.. ikat kat pokok kang baru tau.."
  • terkeseng2: buat kerja yg lambat - "terkeseng-keseng.. cuba la pantas sket.."
  • tersentil: terkeluar sedikit
  • torek: pekak - "ko ni torek la.. kan aku dah cakap tadi.."
  • masin kedahang: tersangat la masin - "errkkk.. masin kedanghang la kuah asam pedas ni.."
banyak lagi sebenarnyer.. tp x larat nak tulis kat sini.. xpe nanti kite sambung lagi.. ok la tunjuk sket muka owang Johor.. lama x interprem hahaha..


owang Johor tgh check mata Tan Sri Naib Canselor di salah satu program

Tan Sri NC: If you can solve my eye problem.. I'll give you anugerah naib canselor
me: smile.. hehe.. (dlm hati.. apa daa.. aku bukannyer student la nak bagi anugerah naib canselor.. bagi la naik pangkat ker best la jugak..)


me.. owang Johor

*anugerah naib canselor: utk student yang dapat anugerah dekan bagi setiap semester sampai la grad..
Labels: 7 comments | edit post
Ni sambungan dr entry yg lepas... kali ni nak citer pasal duit tol ngan org2 yg jaga tol..

Sape yg kawin ngan org Johor.. or biasa pergi kenduri kawen kat Johor mesti biasa tgk event ni.. NI dah jadik acara wajib sebagai memeriahkan (dibaca: merabakkan poket pengantin lelaki huhu) kenduri tu.. Sebelum pengantin lelaki boleh masuk umah nak bersanding.. harus kena bayar tol.. huhu.. nasib baik masa kenduri kawin aku xde kena tol ni.. (selamat laki aku..) basanyer xtvt ni wujud if pengantin pompuan org Johor.. kalo pengantin lelaki org johor xde la benda2 camni.. xtau la camne boleh wujud adat camni.. sian pengantin.. if yg dtg dr jauh.. dah la kena tol kat hiway plus.. pastu nak jumpe bini pun kena bayar tol.. huhu..


"kepak.. kepak.. kebumm.. kebumm... (bunyi kompang)"
pengantin dah sampai..
dlm hati: abis la akuuu... berdebar2 ni..


wahhh... ramai tu kat gate umah.. camne nak masuk ni..
hahaha..

ooooppppp... berhenti dulu!!!! x bleh masuk lagik..

ermmm.. ingat senang ke nak get thru'.. kalo berani lalu la..


En. pengantin lelaki.. kena bayar tol ye kat sini.. bagi lebih skit.. ni sume ialah mak2 n pak2 sedara serta sepupu sepapat Pn. pengantin pompuan ye.. kasi muka sket kat diorg..


En. pengapit... cukup tak angpaw kite ni??? ramai siot.. abis la kite..


sabar2... cukup untuk sume org.. kalo tak cukup share ye..


ngeee.. dapat gak duit tol..
zahirul: uik... kena pikir byk kali kalo girlfren nanti owang johor ni..


fuh... lega jap.. duduk dulu..
nanti kat dlm pun ada tol jugak.. cukup ke duit tol???
En. pengapit: sabar ye.. lap peluh.. byk betul peluh.. panas ek??


Labels: 8 comments | edit post
Hari Raya Korban yg lepas saja mintak cuti lama skit. Dari 26th hingga 31th haribulan.. Sebabnyer ada kenduri kat Pasir Gudang which is causin aku kawen.. Kendurinyer hari Ahad 29th.. Hari Sabtu kitorg dah ke sana sebab nak tolong merewang.. Kalo family aku mmg pantang kenduri pakai katering.. mak2 sedara aku x suka.. sebabnyer x meriah.. duduk je.. xde buat keje... Apa yg x bestnyer?? kalo aku suka la if xde keje nak buat.. hahaha.. dasar pemalas..

So, kenduri kali ni pakai Sahak Catering.. Ketua tukang masak ialah En. Sahak iaitu Pak Long aku.. dibantu oleh adik beradiknyer (mak2 & pak2 sedara aku..), tak ketinggalan yg turut membantu ialah ipar2 duainyer.. serta anak2 sedara dia iaitu aku n adik beradik aku termasuk la sepupu sepapat aku.. perghhh!!! ramai betul kendarat + assistant.. huhu..

Kenduri kali ni aku tlg gak kupas bawang.. n apa2 yg patut.. nasib baik ada maid tlg tgkkan dua badik tu.. kalo tak harus aku dok pakai lawa2 + make up cantik2 pastu dok bersimpuh kat dlm umah sambil pegang anak tak tolong org dapur dengan alasan anak takde sape nak jaga.. huhu.. alasan standard ibu2 muda..


melepak ngan muka kepenatan lepas kupas bawang satu guni..


orang dapur.. sume dapat t-shirt free kaler biru.. yg pakai t-shirt sama tu ialah adik beradik + ipar2 lelaki..
Chef kenduri masak nasik beriani.. daging beriani.. ayam masak merah.. acar timun.. ngan dalca untuk 1000 orang tetamu..


ni plak kendarat untuk bungkus berkat utk org bawak balik.. penat bungkus 300++ berkat as requast by tuan rumah.. sume pakai baju biru tajaan tuan rumah..


golongan ni pun penting gaks.. tukang basuh pinggan.. kalo xde diorg x cukup la pinggan n cawan..


lagik axtiviti membungkus berkat..


yang paling kiri tu ialah my atok.. selaku pemerhati kehormat.. dia monitor anak, menantu + cucu cicit dia buat keje betul ke tak..

tukang meriahkan suasana kenduri..


ni plak tukang havockan suasana di bahagian dapur.. keseronokkan tak terhingga sampai tak terkejar budak ni.. Zahirul... Zahirul...

Laporan kenduri kali ni tak tunjuk gambo pengantin.. saje jer.. motif ialah nak tunjuk org2 yg menjadi tulang belakang sesuatu kenduri ni.. xde org2 ni x jadik la kenduri.. xde food etc.. ramai org lupa ngan golongan ni.. sian diorg..
Nantikan bahagian II yang akan datang..

Labels: 4 comments | edit post
Cerita dah basi tp still nak gak upload.. huhu.. x sempat nak post up to date story.. naik keje lepas cuti raya 5 hari xde masa nak masuk blog sendiri.. bila la nak rajin mcm blog org lain mcm lieya ke.. mcm cik jijah ke.. rajin betul diorg update blog..

ok.. enough bebel pasal ni.. nak citer pasal raya korban hari tu.. Hari raya xde ke mana2 pun.. pagi2 kemas2 umah.. pastu makan2.. as usual tiap hari raya mmg tunggu nak makan ketupat, masak lodeh, rendang, kuah kacang masakan mak.. cara makan ialah ngan campur semua dlm satu mangkuk.. perrghhhh.. nikmatnyerrrr...

Tak banyak gambo amik masa raya..


tgk la rubic cube kat tangan ayah.. my family tgh demam rubic cube..


me & Zahirul

Hakimi plak tido pagi tu masa sesi amik2 gambo..

Lepas Zohor pergi umah Pak Long.. umah dia x jauh pun.. still dlm kampung yg sama.. Ada buat korban kat situ.. Ayah nak tolong melapah daging.. So amik kesempatan ziarah keluarga pak long sambil nak expose kat zahirul pasal korban ni..

Cucu Tok Ayah.. asik berkepit je...


perghhhh... tgk tu Zahirul sikit pun tak takut.. siap menonggeng nak tengok lembu kena sembelih..


Dah selamat sembelih... Tuan Lembu, which is Pak Long.. berdiri dari jauh je.. katanye xmo tg lembu yg dia pelihara selama ni kena sembelih.. xpe la.. yang penting ikhlas berkorban..

Hari ni tghari dah sampai kat umah mak di Kota Tinggi.. Awal2 pagi dah bangun.. budak2 pukul 5.30am dah mandi.. memula tu suh bibik siapkan air suam utk mandi.. takut budak2 ni terkejut n sejuk mandi pagi2.. pastu zahirul n hakimi melalak2 pagi2 kat bilik air.. ingatkan takmo mandi.. rupanyer nak mandi air paip.. takmo air suam..

pukul 6.15am lepas subuh dah tayar kete dah bergolok kuar dr parking.. traffic sgt2 la clear sampai ke johor.. balik kali ni try highway Senai-Desaru.. exit kat ulu tiram... tol RM3.70... perghhh... agak mahal utk 15mins journey but ok la.. cepat je sampai kota tinggi.. sampai umah mak dlm pukul 11.30am..

Ini budak sgt2 la melenjan kat umah atok dia.. tak makan saman!!!

keje nak menyapu je...

*
*

layan gambo2 Pre Hari Raya Aidil adha..


Kuah Kacang resepi Mak


rendang ayam pun resepi mak

sayur nak buat lodeh...

*
*
*
Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua..
semoga segala bentuk pengorbanan kita di terima & diberkati oleh yg Esa..

Lunch break tadi pegi Sunway Piramid untuk terminate maksis bb yg dah pakai selama 2 tahun.. Alasan untuk terminate;
  1. ianya adalah wired brodband - kena pakai moden yg bagak besar..
  2. selalu kena call centre sbb liputan yg sentiasa mengong..
  3. last mth.. x boleh connected setelah di'post-mortem' - sim kad corrupt.. aku pun x tau bila masa corrupt sbb x pernah bukak pun dr moden tu sejak dimasukkan dlm modem.. bila tanyer org call centre kenapa jadik macam tu.. dia kata "sometimes it just happened??" so?? adakah aku golongan yg malang yg sim kad tetiba je rosak?? huh!! alasan..
Masa kat centre tu..
  1. punye la lama tunggu.. dekat 50 minit baru nombor kena panggil... huh.. mmg patut pun terminate.. (dah x suka, semua yg buruk nampak.. )
  2. tak paham la ngan sorg customer tu.. appearance punye la vouge.. rambut karat.. jeans londeh.. sampai boleh nampak tuuuutt.. nampak gaya mcm baru nak register broadband.. bila sales person tu bagi modem usb tu.. dia tanye nak cucuk kat mana (sambil tengok2 lappy pink dia..) ?? adusss.. dah tentu modem usb.. cucuk la kat usb port.. takkkan tu pun x tau...
balik office.. hujan lebat yg teramat sangat.. tp mak suka sbb kelmarin en.suami bawak kereta pastu parking kat bawah pokok.. kunun2nyer nak teduh.. end up ngan kereta sgt banyak najis burung.. eiiii.. so, bila hujan boleh memcuci najis2 tu.. huhu..

so.. kesimpulannyer saya dah tukar dari


ke...



harap tak jadik berukband.. huhu.. terutamanye masa kat hutan banat Puncak Alam agar aku boleh melayari facebook tanpa sekatan dr pihak Uni.. (FB telah di'block' oleh pihak uni..) hoho..

*maaf kepada pengguna broadband yg berkaitan jika anda terasa.. ini tiada kaitan dgn yg hidup atau yg mati..

sekian terima kasih

Labels: 4 comments | edit post
salam..

It is quite sometimes didn't open + updates this blog.. + visit frends blog...why???
Now is a exam period.. yang exam ialah students.. so? apa kaitan ngan aku.. kaitannyer ialah.. aku kena invigilate for 7 times including 2 days on weekends.. hohoho.. then marking + upload final marks within 7 days from the particular paper exam day.. huhu.. 3 codes.. 1 code tgh marking.. dah half pun..
Another reason is.. a lot of things happened.. and it hurts me a lot.. yaaa.. people always say.. banyak bersabar.. yup.. you are right.. and how I'm right now?? for me life must be go on.. bersabar... Its not that I'm not thinking about that or just let it be.. at the moment I just accepted it as what it is.. moving on.. and on.. later on if I can't stand with it I know what to do... iye la.. there is bundle of works to do at office.. at home as a wife n mother of two.. a lot of things need to be handle even tho' there is maid at home.. but she just a helper.. problems comes and go.. so? keep moving!!! Halilah.. relax.. buat2 tak kesah je!! huhu.. (eh... tetiba banyak cakap pulak..)

So.. since this morning this what I had..


a cup of nescafe.. to make me awake..
errmmm.. sgt heaven...

play some music..
so that I would sound 'mengasikkan'... haha..


so that I can do this in a convenient condition.. I wont stress if there is unreasonable and unacceptable answers..
iyo la.. budak2 ni kdg2 tu nak goreng tp terlebih goreng sampai hangus!!!!! tu yg hangin..

sekian terima kasih.. cheers!!!
Labels: , 6 comments | edit post
I really hope that I will strong & tough.. really.. really hope that..

Hopefully Allah give me an easy way to solve all this.. moga segalanya dipermudahkan... really need somebady to talk to but not now....
Labels: 3 comments | edit post
Nak update tp gambo yg nak update tu ada dlm camera cikai.. pastu camera cikai telah dipinjam oleh Unit IT (weehh.. mana camera slr fakulti yg dah beli ribu raban tuh.. berguna gak la camera cikai ni..) utk amik gambo jamuan raya pagi & still tgh berlangsung.. huhu.. best pepagi dah makan laksam.. sate.. nasik beriani.. (later will story..) Oleh sebab itu.. (cewaahhh.. ayat.. mcm karangan BM huhu..) kite update citer lain..


Dua badik ni sgt la suka ngan Jagung.. So, setiap hari Rabu.. mama diorg akan belikan samada jagung dlm cawan ataupun jagung rebus kat pasar malam..

Abang Zahirul yang sejak azali mmg suka jagung..
boleh abiskan 2-3 tongkol tau..
perrghhh.. kalo x distopkan mau lebih dari tu..




Khusyuk... makan sambil tgk tv..


Si adik pun dah mengikut abang.. love corn.. sape yang ajar.. mama dia pun tak tau.. yg pasti bila org makan jagung dia mesti tengok sambil air liur meleleh2.. huhu.. agaknyer mcm sedap sgt makan jagung tu ek..



Hakimi ngan jagungnyer..
errrmmm.. sedapnyer.. nyum.. nyum..


Jgn la amik jagung ni even dah tinggal tongkol je.. mau melalak dak kenit ni ngan mulut besau dia tu..

menikmati kesedapan jagung sampai terbaring.. huhu.. sedap sgt la tuh..

Side Effect: esok siap la 'uuk uuk' dua badik ni kuar balik jagung-jagung tu..


Selamat Hari Raya Idulfitri
Maaf Zahir Batin
moga bergumbira..
*terlewat sket wish korang.. tp xpe.. rayakan sebulan.. lalala..*

from..
me.. (not in d pic) hubby.. (also not in d pic..) zahirul & hakimi




Salam sume...
uiks.. anak sape la ni...



uuuwwaaarrggghhhh!!! It's me!!!
& I'm back..
*
*
*


wah.. sanggggaaaaattt lama x hupdet..
Dah naik bersarang (sarang labah-labah.. sarang tebuan.. hukhukhuk..) bz giler.. (alasan jek tu..)


Jap lagik kite jenjalan umah kengkawan sume ek..





It was so scary when I'm expressing my milk today..
suddenly I get this....
sgt terkejut..

blood coming out from my left boop..

At first, I thought I was reflection from my baju kurung.. (that day, coincidently I'm wearing red baju kurung..) then I realize It was not.. Its totally blood.. Checking here and there.. no cut or whatever.. so I'm assuming it probably from internal..

Then I stopped for a while.. change to new bottle.. luckyly no more blood coming out.. Alhamdulillah.. if not.. tak pasal hakimi jadik raja bersiung.. huhu..