Saya dilahirkan di Kota Tinggi Johor.. kat umah atok saya.. Johor ialah negeri keluarga belah mak saya.. sume adik badik mak (ie. mak2 n pak2 sedara saya) dok kat area johor.. ada kat JB, Pasir Gudang.. kota tinggi.. Kluang.. Batu Pahat.. pendek citer pelusuk negeri Johor.. kecuali mak busu saya di KL..

Ayah saya dilahirkan di Selangor tetapi menetap di Batu Gajah Perak... so consider org perak la.. ayah kerje gomen.. & kami sejak kecik pindah randah ikut tempat kerja ayah.. Lepas mak n ayah kawen, diorg (masa ni aku xde lagik..) dok JB.. pastu pindah Ipoh.. (masa ni K.Long aku dah wujud.. then baru aku wujud..) pastu pindah plak kat Klang.. then Pelabuhan Klang.. pastu ke pAsir Gudang.. pastu Ke Bandar Penawar Kota tinggi.. pastu ke KL pastu ke Pengerang Kota Tinggi.. So, kesimpulannya kami banyak tinggal di negeri Johor.. even tho' sebenarnyer kami lebih lama tinggal di KL.. Jadi.. sebab itu ayah lebih dekat dengan negeri Johor walaupun dia sebenarnyer orang perak.. dan akhirnyer bila pencen beberapa tahun lepas, ayah decided untuk menetap terus di Kota Tinggi....

Aku??? sudah semsetinyer bila org tanyer "kau orang mana?" automatik mesti kata "orang Johor" dari dulu sampai sekarang.. tak kira la masa masa tu aku tak tinggal kat area johor.. En. Somi selalu perli kat aku.. dia kata org johor ni xde identiti.. xde loghat yg org lain boleh recognize.. iye ker??? hambooiiii.. cakap ikut sedap mulut jek.. (geram ni.. geram... eh tetibe jek emo.. hahaha)

so.. hari ni aku nak tunjuk skit identiti orang Johor.. even tho' kitorg xde lograt tp dari segi percakapan kitorg ada ayat2 n perkataan2 yg org johor selalu pakai.. okeh.. kite bagi beberape contoh...

  • Ek: kan; penyedap ayat -" sedap nasik ni ek?"
  • berlengas: badan melekit2 - "Ya Allah berlengasnyer badan ni.. main tak hengat.. pergi mandi!!!!"
  • bersanggor: pit stop umah untuk keluarga pengantin lelaki berehat n tido.. make up2 sebelum pergi ke umah pengantin pompuan..
  • bertangkup: muka masam - " apasal muka bertangkup ni?? gaduh la tuh.."
  • berkat: nasik tapau utk org yg datang kenduri
  • mengeteh: minum2 + lepak2 di kedai kopi - "ayah kau xde.. pergi mengeteh"
  • menonong: jalan terus - "uik... menonong je.. singgah la sini kejap"
  • pakkal: nasib baik - "pakkal la apak ko ada.. kalo tak..."
  • pengap: bodoh - "apasal la ko ni pengap sangat.."
  • menjalar: baring2 tak buat apa2 - "korang ni asik menjalar je depan tv"
  • berdanu: busuk - " hiss... berdanu betul la ko ni kentut.."
  • mengeletis: gatal (utk anak dara) bukan itchy - "hah.. menggeletis la tu.."
  • anu: apa2 yang tak ingat, BUKAN MENCARUT!!! - "Tlg amikkan anu tu.."
  • kelesa:pemalas
  • lat: selang - "ala.... kenduri temah tu lat sehari je ngan keduri si Gayah.."
  • membeser: buang air kecil - "minum air banyak2 ni kejap lagi asik membeser je.."
  • menggelenyor: tak boleh duduk diam - "cuba la duduk diam sket.. menggelenyor je.."
  • sarap: sarapan - "jom pegi sarap"
  • telap: balang tempat isi kuih
  • terejal: terlampau nakal - "ya Allah.. terjal berul budak adam tu.. ikat kat pokok kang baru tau.."
  • terkeseng2: buat kerja yg lambat - "terkeseng-keseng.. cuba la pantas sket.."
  • tersentil: terkeluar sedikit
  • torek: pekak - "ko ni torek la.. kan aku dah cakap tadi.."
  • masin kedahang: tersangat la masin - "errkkk.. masin kedanghang la kuah asam pedas ni.."
banyak lagi sebenarnyer.. tp x larat nak tulis kat sini.. xpe nanti kite sambung lagi.. ok la tunjuk sket muka owang Johor.. lama x interprem hahaha..


owang Johor tgh check mata Tan Sri Naib Canselor di salah satu program

Tan Sri NC: If you can solve my eye problem.. I'll give you anugerah naib canselor
me: smile.. hehe.. (dlm hati.. apa daa.. aku bukannyer student la nak bagi anugerah naib canselor.. bagi la naik pangkat ker best la jugak..)


me.. owang Johor

*anugerah naib canselor: utk student yang dapat anugerah dekan bagi setiap semester sampai la grad..
Labels: edit post
7 Responses
  1. keh keh keh...same kes cam lieya gak....lahir kat sarawak, dok kelantan lame.....abah pencen barulik johor.....tetap ckp org johor......dah rumah atuk nenek kat johor....he he he he...

    wah dah cam cikgu bahase dah.....


  2. apis585 Says:

    sangap, saing, gebo, sepatu, gobok...to add a few :-)


  3. Us Says:

    Waaaah...bahaya tol NC ko...rasuah tu...hahahaha...


  4. Anonymous Says:

    bestnyer dapat check mana VC..hik hik..klu dia bg cepat confirm ok gak!


  5. .:nhalilah:. Says:

    lieya: yup.. kite org johor.. no matter where we are..

    apis: haah.. betul.. byk lagik word yg trademark org kite kan?

    us: errmm.. rasuah yg x boleh nak makan..

    xde name: tu la pasal.. bagi la cepat confirm.. ko mursyid ek??



  6. Berkunjung ,saya dari Johor =)

    http://www.ubaidullahjaafar.my/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri-johor.html