tajukkk... mengalahkan nak buat karangan...

semalam masa amik baju dobi.. akak kat tempat dobi tetiba tanye.. "awak masak tak kat umah??"
erkkk??? awat tanye camtu? errr... maaasaaaakkk... 
"nak belimbing buluh tak?"
"naaakk!!!" straight forward aku jawab... weeiiii... lama gile x jumpe belimbing buluh ni weiii...
terus terbayang masak lemak belimbing buluh... sambal udang belimbing buluh... kecur weiii...

malam tadi masak sambal kepah belimbing buluh... gambar x amik sbb masa siap masak, en.suami ada kat dapur.. kang dia sure jeling kat aku.."masak pun nak amik gambo.. ntahhapehape...".. "eeiii.. ai blogger taw... (hakhaktui... update sebulan sekali perasan blogger.. hhhaha..)".

banyak plak balance belimbing buluh.. kedu aku nak wat apa.. masa amik lupa daratan...

so.. aku mmg x pandai.. tp aku nak terai jugak buat ni...

jeruk belimbing buluh.. kang dibiar busuk.. biar aku wat jeruk..
nanti2 kalo buat sambal belacan ke... aku lenyek sekali ngan jeruk ni.. waaaa.. terus rasa meleleh air liur..

ikut-suka-aku-punye-jeruk-belimbing-buluh...


tabur garam...


tambah air.. cuka..
tunggu dalam 3-4 hari..
rasa2 pastu dah boleh guna..

kalo xde update pasal jeruk ni.. ada 2 kemungkinan je..
first, samada jadi dan sedap sambal belacan aku sampai tak dan nak amik gambo sbb teruk colek dalam lesung atau pun x jadi langsung.. hahahha..


sekian.. harap maklum..


nota kaki:
dak zahirul kena chicken pox membuat gaya ultraman terbang..
rasa2 dah 3 kali dak zahirul kena.. doc kata maybe dulu tu adalah measle.. atau campak.. hurmmm cuti mama amik hari selasa lepas tak jadi nak jenjalan.. dok memerap kat umah je...



beberapa minggu lepas aku buat soto ni... aku namakan soto sempoi.. sesuai sangat dengan aku yg suka masak sekali harung plus ada penyakit m***s sikit2 ni... hahhaha...


 tips1: potong ayam kecik.. lebur sekali utk wat kuah soto.. senang.. tak payah ko nak carik-carik ayam tu.. sekali cedok je... tapi rempah utk wat soto tak boleh kompromi.. kena ikut la.. kang tak sedap jangan salahkan aku yg bagi tips ni... sambil tunggu kuah soto masak boleh update status muka buku.. "owh... wanginye kuah soto ni.. jemput bau sume..." hahhaha... tak pun "tengok je pun dah taw sedap kuah soto ni.. belum rasa lagi.." :p




Tips 2: masak nasi impit sekali dengan kentang utk wat bergedil bagi penjimatan masa dan gas.. hahhh.. mmg jimat... tp jgn pulak ko rebus kentang tu sampai 2 jam kang air rebus tu jadi air kentang kang jgn la nak salah kan aku yg bagi tips ni... hahahha... agak2 kentang dah masak ko kuarkan la... sambil tunggu nasik impit masak.. 2 jam tu... boleh la tgk masterchef ke... (sambil feeling jadi masterchef sbb tgh masak soto kan.... hhaahha..). Tips ni mmg tak pernah dibuat mak aku.. kalo dia tgk agak2 dia bangga tak dapat anak macam aku yg agak2 brilliant ni??? hahahha.. (panggg!!! tampar sket kat muka ni..)

ada kawan aku bagi tips jugak... kukus mee laksa sambil rebus telur.. gud.. gud... atau kukus mee laksa atau kuah laksa.. ermmm.. agak2 mee laksa tu still putih tak?? nanti aku cuba...



bergedil.. makan ngan soto sempoi.. tabur bawang goreng (beli).. sambal kicap berapi jgn lupa... baru la kaw!!!

selamat mencuba.. kalo tak jadi jgn saman aku.. hahahah...




lama sungguh tak update belog... sian belog.. bukan tak bukak... bukak... tp aku pandang sepi je... (perghhh.. ayat... kakakkaka..) takde mood nak tulis apa... draft ada 3 dalam post listing.. dah siap2 upload gambo... still xde mood nak upload post... ntah.. tak tau nape... fesbuk pon camtu... aku biar je.. cuma kdg2 aku bukak jugak tgk2 apa yg org lain update status diorg.. last post blog 1 Dis.. hari ni 20 Dis.. 20 hari gap.. owh tetiba tulis perkataan 'gap' tu.. bukan baju GAP tuuu.. hahah.. teringat pulak research gap yg kena aku cari... perghhh.. berhari2 baca journal.. dah take note beberapa gap.. tp nak mengarang problem statement belum siap2 pun... adehhh... susah betul... takkan baca 4-5 paper dah boleh yakin dengan 'gap' yg ada.. sbb lagi byk kite baca.. lg banyak question mark.. so kena byk baca lagi... arghhhh.. ok la.. korg lupa kan je la apa yg merepek ni.. masalah sendiri yg sendiri kena settle.. kang aku merepek byk.. bukan boleh settle masalah aku... 

ok.. berbalik pada topik sebenar...

pagi tadi on the way pegi office.. dengar pulak lagi tema filem ombak rindu.. nyanyian hafiz & adira... hoho... bila gugel baru taw yg pompuan tu adira... aku ingat si stacy... sbb org sabah ni bila nyanyi slang macam sama je...  tetiba je aku rasa macam sayu je dengar lagu tu.. eh?? no-no... lagu tu takde kaitan dengan aku pun... biasa la bila dah jadi ibu ni... naluri aku ni cepat sgt tersentuh... (ewahhhh...) tu yg malas aku nak tgk citer sedih... mudah sgt bergenang air mata.. (kang en. suami tgk... kantoi aku... hahah... malu la ai...) biar la zahirul n kimi dok tgk citer kartun je kat umah... hahahha..

citer pasal filem ombak rindu.. ramai yg dah tgk.. majoriti kata best.. aku kali ni tak teruja nak tgk filem tu.. tp dok korek kotak2 buku utk cari novel ombak rindu tu.. ntah mana aku letak.. tak jumpe.. kali ni aku nak layan citer tu dgn novel je... sbb dulu dah baca novel tu.. tp ingat2 lupa.. lagi pun tak nak frust macam masa LBS.. serius aku frust tgk citer LBS.. x seperti yg aku harapkan langsung.. conclusion aku.. if dah pernah baca novel jgn harap filem akan se'best' novel.. sbb garapan novel  detail utk bagi pembaca imagine tentang watak dan situasi.. ermmmm... mana la novel aku tu???? 
dok gugel pasal ombak rindu tu... keluar pulak link pasal novel ni...


korban kasih
siapa pernah baca??? angkat tgn... me!! me!!... owhh.. novel ni 1st aku baca masa kat maktab.. tahun 1996/1997.. form 4/5  masa tu.. pinjam kat library Jabatan Bahasa.. perghhh... best ever novel I told you... menangis aku dibuatnye.. sedih n touching.. pastu terjumpa pulak novel ni masa kat ukm... kawan aku punye.. excited gile.. pinjam.. baca dlm bilik.. masa tu aku do bilik single.. kunci pintu.. ready tisu n towel... baca sambil baring dan tutup muka dengan bantal... org ketuk pintu aku buat bodoh je... hahahah... menangis baca novel ni.. sampai bengkak biji mata... even dah 20 tahun lebih.. tp masih boleh la teringat sikit2 cerita pasal novel ni... great author I would say!!

Dulu-dulu.. zaman aku sekolah.. byk betul novel2 yg best-best... teringat novel tulisan amaruszati... best2 jugak.. lagi sorang novelis yg aku suka.. noor suraya... byk novel dia yg aku simpan... secara peribadi aku mmg adore dia.. sume best.. if klaka.. mmg klaka tak hengat.. macam some part citer nuha dan alang rebus tak empuk... (I likee..) if sedih... mmg boleh buat aku nangis.. if cerita pasal tempat.. mmg se'detail-detail'nya sampai boleh imagine tempat tu camna... owh.. aku nak baca jaja & Din.. takde masa nak cari lagi padahal citer tu dah kuar bertahun dah.. 
aku ni bukan writer.. (memang pon!!!) aku tulis mmg straight forward.. teringat pulak self review report yg aku buat.. sampai immediate superior cakap yg aku tulis terlalu berterus terang especially bab weaknesses.. hahha.. dia kata ayat tu kena la bila baca reviewer tak perasan yg tu weakness.. camno tu?? last2 aku suggest report tu suruh lecturer bahasa tengokkan.. aku org sains yg berjiwa lurus bendul... tak pandai berbunga-bunga.. 

eh... terasa rindu pulak nak baca novel macam sebelum kawin n ada anak... dak zahirul.. kamu duduk diam2 main psp.. dak hakimi.. kamu pun jugak.. boleh tak??






dah dekat dua bulan.. sejak awal bulan Oktober hari tu..
dak zahirul masuk kelas tambahan ni..


 *stretching..

yeap.. kelas teakwando..
masukkan dia supaya dia boleh exercise sket.. biar kurus.. miahmiaha... (xde la..)
sebenarnya... dia ni harap je badan besar tp bab menangis mmg org lain kalah..
sikit2 nak nangis... tak dapat tgk tv pun nangis... tak layan dia cakap pun nangis... pening mak taw!!
masuk kelas ni.. hopefully boleh kuat sket dalaman tu.. lagipun teakwando ni bukan utk gaduh2 ngan org lain... just utk pertahankan diri..

kelas dia seminggu sekali je... hari jumaat 8.00 - 9.30 mlm..

dah  masuk dekat dua bulan.
awal tu aku xde la beria sgt nak cerita kat belog.. just flash 1-2 status kat fb je... (ada sebab..)
first, takmo propa sgt.. kang mak lebih2 nak takmo join.. (iye la.. dak zahirul mana la tau bab2 ni..)
2nd.. lagi pun utk kelas awal tu nak tgk samada dak zahirul boleh minat ke tak.. agak2 tak minat aku berhentikan aje.. (tp dalam hati dok berdoa yg dia minat..) 

1st kelas dia.. memula tu ok.. pastu masa dia tgh prektis aku turun  pegi amik baju dobi jap.. (kat situ juga..) dak zahirul tgk aku takde... dia bantai melalak.. last instructor tu call aku sbb dia nak cakap.. adehh!!! camno tu? minggu depannye dia tak bagi aku gerak langsung dr tepi dia and wat perangai tak wat apa step pun... boleh dia duduk je...( mulut senyum je pujuk dia suruh try buat sbb awal2 tu ramai jugak parent yg tunggu anak... dlm hati.. sakit hati aku tgk...takpe.. takpe.. baru lagi ni..) minggu depannya pun camtu.. pastu cuti raya.. cuti balik kampung... so missed 2 kelas.. last 2 weeks aku yg berdebar2 nak hantar dia.. dlm hati cakap kalo dia xmo aku just nak try minggu depannya.. if still xmo.. mmg quit la.. (uwaaaa...)

so mingg lepas dan sebelum tu.. ahlamdulillah dak zahirul dah semakin ok... so aku cuma dok tunggu dia kat luar kelas tp still dia boleh nampak aku thru' glass wall tu... tp still dia pesan kat aku jgn balik rumah... 

sekarang ni aku bagi masa lagi 2 minggu..  if ok aku just drop by dia je pastu aku boleh la meronggeng ngan dak kimi.. or balik umah lepak2 sementara dia abis kelas.. heheheh...



*proud you my dear.. ahlamdulillah dah boleh ikut sume step walaupun kdg2 ke laut jugak la.. takpe.. prektis make perfect... kawan2 pun dah ada yg dia kenal...

*Dak zahirul yg paling muda kat kelas tu.. 4 years.. yg lain2 da 6 yrs dan dah sekolah pun...



Labels: 8 comments | edit post
Quetart...


yang ini beli kat office...


dalam 14 biji... 5 hengget..
rasa: bolehhhh la... utk kudap2 tgh wat keje..




beli ini pulak.... (hari yg lain)
memula tu ingat beli utk bawa masa ziarah org sakit..
pastu tukar beli kuih kapit ngan kek kukus..
tart ni utk makan sendiri...



fullamak... sedapppp seyyy...
jem nenas setimbun.. tak kedekut..
nak beli lagi la...




hari tu dok proses daging korban.. 
2 daripada 3 bekas dalam settle dalam perut.. fuuyooo.. 
masa mak nak bagi time balik kampung.. dok cakap.. banyak... takut tak abis..
pastu mak kata balik nanti ko rebus daging tu kecut.. sikit je..
iye la.. kata mak mmg betul.. dia kan lebih arif dr aku ni yg masih muda... <-- muda tuuuu.. hakhak..

selamat dah buat kari...




kari daging.. gigih aku buat..
dua hari berturut-turut taw.. semalam dgn kelmarin..
request hubby..
makan ngan roti...
tp semalam.. mmg terbaekk... 

makan dengan...





capati...
5 keping tu.. utk dinner aku, hubby, dak zahirul ngan dak kimi..
zahirul je 2 keping.. 
dah abis roti, dak zahirul merajuk nak jugak ROTI BROWN!!!
dah la.. next 2 week pulak.. takkan nak keri ngan capati jugak hari ni????
kembang tekak mak hari2 makan yg sama...






adehhh.. apahal dari semalam sampai hari ni rasa penat gile... semalam balik office, amik budak2 kat sekolah.. terus berdesup pegi gaint.. beli barang dapur sket ngan t-shirt putih utk dak zahirul punye konsert.. pastu balik.. biasanya jarang parking kereta dalam porch.. semalam rasa penat sgt nak jalan.. parking kereta dalam porch... kalo boleh paking kereta depan katil.. harus aku buat dah semalam... kuar kereta je.. terus baring kat katil... itu pun lepas balik dok ketung ketang kat dapur kemas barang2 yg baru beli... mana nak siang ayam... simpan sayur.. biskut2 budak2 ni... keropok2.. dalam pukl 9.30 baru settle sume..


semalam jugak aku dok kerjakan daging korban yg mak bagi balik hari tu...


ni separuh je... ada lagi separuh kejung dalam fridge..
aku siap2 rebus dengan haris sekali.. senang nanti nak masak..
dari kiri:
siap marinate.. nak wat mini steak..
1/2 cook.. saje je.. rubes separuh masak.. nak wat apa pun tak tau lagi..
daging rebus hiris nipis n kecik2..... senang kalo nak wat kari ke.. masak black pepper ke.. 




hari ni pagi2 dah ada kelas.. abis kelas rasa lapo pulak.. beli ni...



sandwich tuna..
mak aiii... kering kejung roti sandwich... tak lalu nak makan..





cerita kat tv malam ni macam hampeh... ASK boring plus bosan... mcm tgh tengok upacara pengkebumian!.... pastu dok tukar channel... layan mohobbatien jap... pastu tukar... iyo la... mohobbatien tu pun asteruk dalam ulang 10-20 kali... tgk MLM pulak... ada jugak kump yg wat lawak bangang... harap adlin jek yg best malam ni... bg aku la... yg lain tu so-so aje.. muvie channel pun dok ulang tayang... adeh... rugi betul bayar asteruk bulan2 citer macam harammmmm...

ok la... sempena nak raya ahad ni... actually aku tak taw lagi nak masak apa... tengok la esok... mood nak masak apa nak kuar....

sementara nak raya.. sila la layan muvie ni.... hahhahahhaha.. 1st aku upload video.... tertinggal ketapi...takde kerja budak2 ni... agaknye terlebih gula kot malam ni...




video



hah! Tunggu la mama pulak kadik raksasa gorgome kalo korang tak berhenti! (Takut tak??)

hahahhahahaah.... dah kena hembus ngan angin berbelog.... weng sket.... padahal test yg kata semalam nak siap hari ni pun x siap lagik... petang ni nak balik awal.. dah apply... cane tu?? rosak to do list aku hari ni... chaiyok... lagi 2 jam... harus siap jugak kalo tak nak time cuti kena wat keje...

lately ni aku pening sket ngan ke'hiperaktif'an dak kimi... tido je dia dok diam..... asyik berlari dok tawaf hall.... tau la raya haji kan.. org pegi mekah wat tawaf sume..

ada hari tu dia dok berlari lari lepas makan.... pastu....



*
*
*
*
*
jeng... jeng.... jeng... (sound effect file P Ramlee)
*
*

hamik... kena panggil ngan apak dia...

papa: kimi.. meh sini..
kimi: tanakkk.. <-- tahu takott..
papa: meh la sini... (cakap lembut je...)
kimi: apa?
papa: meh duduk sini.. picit kaki papa.. jgn bangunnn...




Hahhaahaha..... tension dak kimi kena dok situ tak boleh bangun..... apak dia pulak dok berlakon baca paper.. pastu kejap2 cakap " kimi, cepat.. picit kaki papa... jgn berhenti" ekekkekee... aku yg dok kat kerusi dok tahan gelak.... kang spoil lakonan.... dak zahirul pun terus dok diam tgk tv sbb takut kena paksa jugak....


haahhhh..... baru padan muka... kalo tak... dok berlari... berlari... dan berlari kat hall sampai aku pun pening tgk diorg... ahahhahah...

p.s: kami raye kat shah alam aje... x balik kampung pun... sbb rabu nak balik kampung... sampai weekend... hoooyeeehhhhh!!

ok la.. selamat hari raya aidiladha.. moga pengorbanan di terima Allah.. insya Allah...

assalamulaikummmmm.....

hai korang...

iye.... saya masih lagik wujud di donia iniiiii.... ekekkekke...
sian belog.... terabai.... sejak dua menjak ni... bz bee sket... (alasan x boleh blah...) nak masuk bilik office pun x sempat... kelas la.. lab la.. klinik la.. meeting la...
tambah pulak roh nak menaip xde... takde idea nak tulis apa... otak macam freeze je... ekekkek...

harap2 lepas ni roh berbelog terus datang.... ecececee.... (fuuuuuuuhhhhhhhhhhhh..)
rasa mengong sket petang2 ni.. maybe sebab dok siapkan test utk budak2 ni kot...
tp tak siap2 pun... seharian mengadap.... huhu... nak siapkan sebelum esok... pastu cuti raya haji...

dalam mingu ni dah dua rumah kat jln rumah aku ngan jalan belakang kena pecah masuk.... siang hari pulak tu... rumah 1st masuk ikut siling... tp x hilang apa2 yg berharga, cuma rumah bersepah... maybe perompak tu x jumpa apa2 yg boleh nak ambik kot..

rumah 2nd, semalam... jln belakang, siang hari jugak... hilang LCD.. dan juga beberapa barang2 lain... kitorg syak i*d*n yang tgh wat renovation rumah kat jalan umah aku ni... sbb rumah yang kena pecah tu... sebelah dan jugak belakang rumah renovation tu... iyo la.. takkan la nak pecah rumah siang2 if rumah sebelah dok ketung-ketang renovate rumah kannnn??? suspect aje la..

so kalo bab pecah2 rumah ni en.suami agak mengelabah sket.. (iye la...harus la kan?) dan2 aku kena kemas barang2 berharga termasuk passport.. en.suami nak letak kat safety box kat office dia...
pastu nak kuar umah pagi tadi dia suruh aku bawak benda ni ke office...




dak zahirul punye
adeh.. tak pasal kena bawak opis....
memberatkan beg aje!!

haihh... skrg ni kat mana2 pun dah tak selamat.. 


seperti yang dijanjikan...

cerita makan2 masa kat singapore..
alah... ada la dalam 3 kali je meng'explore' utk cari makan kat sana.. 

day 1
dinner
jenuh jugak.. berjalan kat orchard road dari satu shopping complex ke satu complex..
food court ada.. tp sume cina punyer.. takut nak makan..
last2 jumpe restaurant indon..
kawan aku tanye halal ke tak.. dia kata halal dan dia pun muslim..


 order nasi putih


sup buntut.. hahah. kat mesia panggil sup ekor.. kalo omputeh.. oxtail soup..
dapat 2 ketul je...

rasa? so-so je.. tp dah lapar.. ngap je sampai habis tambah pulak dua2 ni plus air dalam $14


Day 2
lunch..
malam sebelum tu do chatting ngan adik kat JB sbb dia biasa dtg s'pore..
dia advice pegi arab street mostly halal restaurant...
ok.. gigih  ke sana.. naik MRT.. dalam 3 station..



makan kedai arab..
nasi buhara..
share ngan kawan aku.. dia amik set nasik aku order extra nasi... ayam bapak banyak.. 1/2 ekor tu..



 

 ni nasi aku..
tu pun banyak.. x habis pun.. tak larat nak telan dah..
kenyang sampai malam..
malam makan whipped potato je...

Day 3
x lunch pun masa training..
sbb pukul 3 dah nak kena pegi airport changi..
lepas check in.. lapar gile.. terus cari keai makan...

  

Nyonya Peranakan..


 


 order soto peranakan..
wei.. besar mangkuk dia tu..
$5.50..


suhun.. pastu 3 ketul dumpling udang..
lain sket rasa compare ngan soto kite..
makan je la kan sbb dah order..


sekian dilaporkan..
al-tammat-wal-kesah-di-singa-pura-pura..



helo...

cuba-cubaan...



cubaan bersiara n dr baby baru..

komen:
pening nak kontrol curser..
plus cramp jari..

t







a





sebelum ni aku x kesah pun pasal ww ni..
hari ni keje banyak gile... lepas balik singapore menimbun keje pending sebelum n selepas pegi training..
janji nak citer pasal makan2 kat sana..
tp tak sempat la..

so..
korang...


sila la...
*
*
*
*
*




restoran kat area arab street...
sabar ek...


dua minggu x updated.. seperti biasa alasan adalah busy bee... alasan tak boleh pakai langsung... padahal ade org lain kesah ke ko update belog ala2 suam2 kuku ni?? ekekekke...
last week.. rabu sampai jumaat.. kesayangan2 baby boy plus big boy kena tinggal sebab kena pegi singapore ada training CRT (corneal reshaping therapy) lens.. Meh citer sket pasal CRT ni.. ianya sama dengan term orthokeratology.. which is.. kanta sentuh yg dipakai semesa tido malam.. pastu bukak esok pagi.. then tak payah pakai spect atau pun contact lens sebab cornea dah di'reshape' semasa tido malam.. so.. sape2 yg tak suka pakai spec.. dan takkan do for lasik boleh try contact lens ni... so?? ade berani.. selain tu.. lens ni jugak boleh control pemanbahan kuasa refraktif mata (i.e power mata).. sape2 berminat.. boleh datang ke Klinik Optometri UiTM utk temujanji.. btw, tak semua optometrist yg qualified buat CRT ni.. sbb yg qualified tu sebenarnya kena pegi training dulu...

ok.. citer pasal xtvt kat sana..


 

 free accomodation by company yg provide training..
Traders Hotel.. 2 thumbs up!!!


  

 tempat training..
Stan Isaac optometrist..
layout practice adalah sgt cantik dan profesional.. tak macam kedai optik di Malaysia..


 

 ada coffee bar plus free biscuit utk patient yg tunggu turn nak chack up dengan optometrist..
tak pernah ada if kat mesia...




ni best...
ada kids corner.. so budak2 x boring bila datang check up kat sini or teman parent datang check up..
TV tu adalah untuk main playstation...



ni lens CRT tu... 
kena try pakai masa training..


mat salleh tu la owner practice ni...


 tak jenjalan mana pun masa kat sana.. sbb masa singkat..
just jenjalan arab street.. itu pun sebab nak cari makanan halal...


masjid sultan @ arab street..
lagi masjid sultan...


arab street..

 arab street...
tp beli survenir..
just beli t-shirt utk zahirul & kimi.. keychain dan fridge magnet..

tu aje.. sekian dilaporkan..
next nak citer pasal makan kat singapore..
(moral of story: singapore tu dekat je ngan malaysia tp environment lain sgt..)

p.s: jgn tanye pasal universal studio atau pun sentosa island sbb aku tak jejak kaki pun ke sana.. hukhukhuk.. x sempat..



iye... sila sediakan bakul kalo nak muntah sbb still entry berbau raya... panjang pulak citer2 raya tahun ni.. ntah la.. mabuk beraya kot... ekkekeke.. ni jamuan raya ofis peringkat jabatan.. miahmiahmiah.... share sket gambar2 kat sini... glamer la korg masuk belog ahkak.... padahal belog suam-suam kuku je...


muka2 ceria sbb ada jamuan... makan free ye... 
no-no-no...  ini tolak duit caruman collection jabatan setiap bulan...

 

not available... (kot la mana tau ada yg terberkenan....)



wah... pandai korg berlakon kan...


ermmmm.. sedapnyer.. nasik beryani... ayam masak merah... dalca.. acar timun.. nasik impit.. kuah kacang... lemang.. rendang... semua aku bedal... dah tak hengat diet dah... apa kes diet time jamuan raya kan???? (kedip mata..) boss bagi ucapan aku dah x dengar dah... pikir nak makan yg mana dulu... 


 ni tangan2 yg tengah susun food...
aku bawak kuih raya je.. xde masa nak masak bagai atau pon order.. eh?? mana kuih raya aku?? nampak sangat la bawak sikit sampai terselindung.. siap ada yg bawak ubi rebus ngan sambal tumis ikan bilis..perghhh... dah tak nampak bos dah watu makan ni... ekekeke...ni pon yg aku amik dulu... ubi rebus tu kata tuan yg bawak adalah sempena memperingati zaman jepun sbb hari merdeka jatuh bulan syawal la kan...


tuan tanah kedaug xde gambo.. asik ngan makan.. cuma sempat amik gambo kaki... sbb asyik menjamu selera... bulan pose dapat la turun 3 kg... masuk syawal... hamik... nak tengok penimbang pon x berani... bajet konon2 apa yg masuk sume kuar balik.. hahhaha.. bila nak insaf pun x tau.. sbb kain still boleh cangkuk la khan... padahal ko mmg saje buat lebar seinci masa tempah... hahahha.. ni pon tgh dok mengunyah potato chips sebungkus ape kes!!!! oppssss!!!



 Raya kali ni mcm xde kesah pun nak bergambai bagai...
hari sabtu.. full day ke open house dr tghr sampai ke malam...
sekeping gambar pun x amik...

ni kisah malam raya
*iye... saya masih bermood raya sbb still ada gambo ntahhapepe yg berkaitan dengan raya*

dak hakimi... ngan sepupu sepapat bergumbira membuat aktiviti membakar duit bunga api



sampai mcm halimunan dak kimi nih..  entiti planet mars... ehehhe... kami x berapa pandai setting camera cap ayam...
 dak zahirul... hahhahaha.. menyorok kat umah...
penakut yg amat... xmo kuar pon...
sampai nangis kitorg tarik dia kuar...
apa daaa... x jantan la camni...
p.s: teringat pulak masa berbuka puasa kat golf club.. melalak tak hengat bila diorg pasang bunga api ala merdeka kat situ... terus tarik tangan dia ajak balik... 


 hanya mampu memandang dr jauh je...
rugi... rugi...



mode: busy bee... hari ni 1st class lepas bercuti panjang... phewww....


 raya ke 8...
sambil lalallala dr dapur ke hall lepas letak drinking cup...
bang!!!!
terhantuk kat dinding...
hamik... bertelur dahi...
hai la.. anak....

 pendarahan dalaman...


 

 melalak tak hengat..
tgn x lepas romote..
takut mama tukar channel lain...
cait!!!

 

aku plak..
sempoi jek... kalo dulu mak lebih mengelabah dr anak..
skrg ni.. relaks & bertenang jek..  ekekekke...
amik gambo dia dalam 2-3 keping... hahhaha..
last2 dak zahirul merajuk sebab mama x letak ubat...

mama: sakit ke??
zahirul: sakit..
mama: sape buat?
zahirul: dapur buat... uwaaaa...
mama: lari la lagik... mama x marah pon..
zahirul: uwaaaaaaaa... tanak..

mentera letak ubat:
tuku takal balik pintu..
budak nakal mmg gituuuu... fuuuuuuuuuhhhhh (12 harkat)



kami???

Tahun ni raya sempoi jek...
cuma 1st time aku raya kat kelantan tahun ni...

3 hari spent kat kelantan..
tghr raya pertama berdesup balik Shah Alam...
Esok... pagi raya kedua zooommmm.... balik Johor...
Jumaat pagi... raya ke-empat balik Shah Alam semula...


sampai gambo raya sefamili pon cuma amik sekeping jek...




yg penting jumpa keluarga... sanak sedara..