Hari Raya Korban yg lepas saja mintak cuti lama skit. Dari 26th hingga 31th haribulan.. Sebabnyer ada kenduri kat Pasir Gudang which is causin aku kawen.. Kendurinyer hari Ahad 29th.. Hari Sabtu kitorg dah ke sana sebab nak tolong merewang.. Kalo family aku mmg pantang kenduri pakai katering.. mak2 sedara aku x suka.. sebabnyer x meriah.. duduk je.. xde buat keje... Apa yg x bestnyer?? kalo aku suka la if xde keje nak buat.. hahaha.. dasar pemalas..

So, kenduri kali ni pakai Sahak Catering.. Ketua tukang masak ialah En. Sahak iaitu Pak Long aku.. dibantu oleh adik beradiknyer (mak2 & pak2 sedara aku..), tak ketinggalan yg turut membantu ialah ipar2 duainyer.. serta anak2 sedara dia iaitu aku n adik beradik aku termasuk la sepupu sepapat aku.. perghhh!!! ramai betul kendarat + assistant.. huhu..

Kenduri kali ni aku tlg gak kupas bawang.. n apa2 yg patut.. nasib baik ada maid tlg tgkkan dua badik tu.. kalo tak harus aku dok pakai lawa2 + make up cantik2 pastu dok bersimpuh kat dlm umah sambil pegang anak tak tolong org dapur dengan alasan anak takde sape nak jaga.. huhu.. alasan standard ibu2 muda..


melepak ngan muka kepenatan lepas kupas bawang satu guni..


orang dapur.. sume dapat t-shirt free kaler biru.. yg pakai t-shirt sama tu ialah adik beradik + ipar2 lelaki..
Chef kenduri masak nasik beriani.. daging beriani.. ayam masak merah.. acar timun.. ngan dalca untuk 1000 orang tetamu..


ni plak kendarat untuk bungkus berkat utk org bawak balik.. penat bungkus 300++ berkat as requast by tuan rumah.. sume pakai baju biru tajaan tuan rumah..


golongan ni pun penting gaks.. tukang basuh pinggan.. kalo xde diorg x cukup la pinggan n cawan..


lagik axtiviti membungkus berkat..


yang paling kiri tu ialah my atok.. selaku pemerhati kehormat.. dia monitor anak, menantu + cucu cicit dia buat keje betul ke tak..

tukang meriahkan suasana kenduri..


ni plak tukang havockan suasana di bahagian dapur.. keseronokkan tak terhingga sampai tak terkejar budak ni.. Zahirul... Zahirul...

Laporan kenduri kali ni tak tunjuk gambo pengantin.. saje jer.. motif ialah nak tunjuk org2 yg menjadi tulang belakang sesuatu kenduri ni.. xde org2 ni x jadik la kenduri.. xde food etc.. ramai org lupa ngan golongan ni.. sian diorg..
Nantikan bahagian II yang akan datang..

Labels: edit post
4 Responses
  1. cik jijah Says:

    aku lama dah tak rewang gini.. latest masa adik aku no 3 kawen last year.. this year adik no 2 kawin catering pulak.. sekali sekala berkumpul gini.. meriah kan? tapi penatnyaaaa.. eeee... by the way.. tingin jumpa zahirul.. semangat and cheeky..


  2. Us Says:

    wah, bagusla ila...igat org belakang..
    selalu tunjuk gambo pengantin jek...sejuk ati makcik2 dan pakcik2 yg merewang nih...


  3. wat keje kawin mmg penat...tapi meriah...cam lieya laa ilah, kat kg takde lagi catering2 ni...lagi pun nak jage hari org kampung..tetap masak sendiri .....seronok rewang2 ni...tang umah berkecah jgn ckplaaa, tapi takpe laa sekali sekale kan he he he he.....


  4. .:nhalilah:. Says:

    liza: family aku mmg harus merewang.. no catering.. nanti masa ko balik meru kita jumpa ek.. aku bawak zahirul..

    eroy: tu la pasal.. bila kenduri kawen asik tunjuk gambar pengantin je.. sekali sekala kena amik perhatian ngan org2 ni.. xde diorg majlis tak jadik..

    lieye: sama la famili kite.. betul tu bab umah berkecah.. toksah kata la.. masak sendiri baru la meriah..