lately ni sangat jarang masak nasi kat umah untuk dinner.. balik2 pasta la.. spaghetti la... mee.. bihun.. mashroom sup la.. tak berapa nak laku bila masak nasik utk dinner..
tapi sekali sekala masak nasik.. tak tinggal sebutir pun.. langsai..


baru ni2 grill breast chicken.. biasanya part dada ni mmg kitorg tak makan.. kalo pegi KFC.. sure pesan takmo dada.. susah nak telan.. tekak aku la.. tp ada org lebih lebih suka part tu..


Kali ni terai masak breast chicken.. org kata kena tukul daging ayam tu.. so, takde la rasa full ngan isi ayam.. kat umah ada la tukul.. tp yang besar nak mampos.. kot aku tukul, mau pecah tabletop dapur.. so, pakai anak lesung je.. ketuk sampai leper.. jgn pulak sampai hancur isi ayam tu..




Grill versi sempoi.. cuma tabur garam ngan black paper je pastu letak olive oil sket.. pastu grill ngan frying pan je.. tambah ngan apa sayur yg korang nak makan.. aku guna baby sawi.. shitake mushrooms, kentang, carrot

cuma bila meng'grill' ni nak kena ada gravy .. tu je masalah aku sebelum ni.. sebab tu sgt jarang grill.. dok pikir camne nak buat gravy tu.. tgk org buat cam senang je.. tgk yg kenny roger punye pun nampak sedap je.. bila buat kat umah macam hampas rasa dia..

kawan aku eroy ada rekomen knorrs brown sauce punye seasoning.. cari punye carik.. elek!!! takde aku jumpe.. yang ada cuma penambah rasa.. chicken stock.. ikan bilis stock.. bila tgk2 kat Gaint.. byk la seasoning yg ada. mostly yg imported.. pastu takde tanda halal.. kebanyakkannyer dari Italy atau Australia... Nasib baik.. masa dok belek celah shelves Mc Cormick.. nampak pula benda ni.. belek2... ada tanda halal.. so rembat dalam dua peket setiap satu flavour.. selesai masalah nak buat gravy dalam 5-6 bulan akan datang.. hehehe..



Herb Gravy.. ni kalo grill meatballs boleh pakai buat gravy..


Mushroom Gravy.. saje je test flavor ni.. errmm boleh tahan..

kali ni aku guna Mushroom gravy..
letak 3 sudu seasoning campur ngan air panas, black paper, garam sikit. Masak sampai kepekatan dia constant.. pastu curah kat ayam yg dah grill tu.. senang abis cerita..

aku dah terai guna seasoning ni ngan cream.. pun sodapppp..



lagik sekali..

breast chicken grilled with mushrooms gravy versi senang gile nak buat..


Labels: , edit post
9 Responses
  1. sedapnya , makcik pun suka gril ni sedap. kambing pun boleh buat cam ni. gravy dah ada ready made, senang lagi.Kalau agak tak nak makan nasi, boleh je makan cam ni.


  2. sw33tdarling Says:

    me pun kalau tang ayam, suka yg tulang2.... tak muak


  3. aku pun lemah tang dada2 ni ....tak reti nak mkn isi semata...nak cari yg tulang2..peberet aku kepak ngan tied le wei heheeheheh...

    wah kelas ko masak...mmg bikin aku te rliur laaa...senangkan skrang sume dah ade instant...kene pandai cari jek.....senang ..sedap pun sedap kan...


  4. apis585 Says:

    aku kalau chicken breast mmg buat sandwich je laa...xpon carik2 utk soto...so skang leh try wat camni...


  5. cik jijah Says:

    ha ahh lah... weekend ni aku pun nak try lah.. senang je kan.. kalau ada chafel pan mesti lagi best.. by the way.. tq chef ila.. for the idea... chef ila.. heheh..


  6. TK Says:

    Wah sedapnya..buat I terliur..tgh diet ni hehe..
    Ada beli mccormick gravy tu tapi tak buat2 lagi..Kenny roger punya gravy mmg sedap sgt..


  7. .:nhalilah:. Says:

    cik ina,

    tu la kan.. senang jek sekarang ni sume dah ada yg ready made..


    sweetdarling,

    haah.. kite pun.. suka part yg tulang je..


  8. .:nhalilah:. Says:

    lieya,

    sama la kite.. tak boleh telan part dada ni.. tp bila buat camni.. ketuk isi ayam biar leper.. kurang la sket muak..


    apis,

    haah.. buat soto.. rencah utk sayur, mee ke.. bihun..


  9. .:nhalilah:. Says:

    cik jijah,

    weeii.. aku belum tahap chef lagik la.. ekekekke


    TK,

    takpe makan ckicken breast time diet.. xde lemak.. isi semata..