Semalam.. lepas pening2.. otak pun jem x boleh nak pikir.. as usual.. aku blogwalking.. jalan2.. pastu singgah ke umah TTM dan jugak eroy dua-dua dok tayang meatball ngan spaghetti..

Teringat pulak hari sebelum tu.. hari rabu.. buat spaghetti meatbal.. as usual.. meatball tu yg instant.. readymade.. plus sos pun instant punye..

tengok diorg dok buat meatball sendirik.. terpikir pulak nak buat sendiri banyak2.. bila nak makan amik je kat freezer pastu goreng atau grill.. eroy pulak siap buat sos sendiri.. ini pun aku nak buat gak.. buat dalam 1-2 bekas.. so babai prego.. (belum buat puuunn..) tunggu free nanti nak buat jugak.. iye la.. en.suami suka makan pasta utk dinner... nasik kureng sikit kalo malam.. dia pun selalu jugak komplen asik makan yang readymade.. so not harm to do it ourself kann.. serve the best for the loved ones..

semalam.. balik keje.. amik budak nangoi kat school.. dua2 takmo balik.. dah tu baru jek pakai kasut cikgu lepas main kat luar.. mak dah datang suh balik dok kat umah.. aku pun amik beg bagai sume.. tinggalkan budak2 tu kat school.. tunggu lepas masak.. dalam 6.30 baru datang amik balik... nasib baik umah ngan school dekat.. kalo tak.. jgn harap mak nak layan... dahhh... balikkkk...!!!!

bagus gak.. diorg takde cepat sikit aku masak.. so buat homemade meatballs.. dah amik recepi kat sini , dan juga kat sini.. gigih aku tullis resepi.. satu meatball biasa.. satu lagi versi vege meatball.. balik umah carik kertas recepi.. errkkk.. takde.. harus la tertinggal kat meja opis kan..

takpe.. still boleh buat.. versi campur2 bahan yang teringat antara 2 resepi tu.. minced beef, button mushroom finely minced, zuchini & carrot grated, eggs, black papper, salt, bread soak in cream.. campur semua.. tak letak cheese sebab takde.. so yang aku buat fusion recepi dari dua2 blog tu.. hooyeee.. tenkui ye.. ok la.. sedap.. dalam 400gm minced beef tu dapat dalam 40 meatballs.. fry 8 biji je.. perghhh.. yummy and juicy..

buat vege carbonara sos.. makan ngan spaghetti.. plus fruit salad..


fruits (epal, strawberry, grapes) salad
vege meatball
vege carbonara spaghetti


Labels: , edit post
7 Responses
  1. Us Says:

    Uish, menarik sungguh, letak cheese dan sayur...
    Next time aku nak tambah gak...tapi nak guna grated cheddar + mozarella...konpom meleleh2...hihihi

    Lepas tu siram dgn cream sauce, susun fried fries atasnya, tabur cheddar + mozarella atasnya, then bake sampai melt! Amacam, ok x ila? Aku nak kasi cobain meleleh air liur supaya dia cuba buat sendiri...x yah pi mkn kat ikea...hihihihi


  2. .:nhalilah:. Says:

    iye... rugi stok cheese aku dah abis.. kalo tak kompom meleleh.. betul.. betul.. betul.. tu kena bagi dia task next outing..


  3. tasekM Says:

    ai masak nasi lemak je nari...



    .


  4. cik jijah Says:

    amvoi amvoiiiiiii.. baca aje pun aku dah meleleh dah eroy.. ila.. aku tercabar ni.. tapi kalau aku buat meatballs ni.. sapa nak makan.. huhuhu.. mak pak aku memang reject le menda alah ni cheese cream bagai.. ada ka patut buttermilk cake aku mak aku reject.. tapi bapak aku suka pulak.. hehehe..


  5. .:nhalilah:. Says:

    tasekM,
    nasik lemak.. sedap jugak pagi2 minggu makan nasik lemak..


    jijah,

    sila la cuba.. mmg meleleh punye.. takpe.. ko buat byk2.. simpan dalam freezer.. bila balik sekolah senang.. sume dah ada tinggal grill, fry atau bake je.. pastu rebus pasta.. buat sos.. siap tk makan..


  6. Tak tahann..meleleh!
    senang buat banyak2 sekali camtu kann..lagipun budak2 sukaa


  7. .:nhalilah:. Says:

    TTM, tula.. skrg ni budak2 ni asik nak makan pasta je.. buat byk2 senang kerja..