cepat jek masa berlalu.. dah masuk bulan march.. naik lif tadi tetiba aku belum settle bil.. biasanya sebelum masuk bulan dah settle semua.. iye la kan.. bulan Feb tu kan singkat...


weekend ni adik aku kawen.. adik yang no. 4.. kitorang 6 beradik.. setakat ni aku sorang je yang dah kawen dan beranak.. so.. adik no. 4 akan join the club tak lama lagi.. dulu masa aku kawen.. aku langkah bendul.. langkah kakak aku yang 1st.. en.suami masa tu bagi kain pasang ngan cincin sebentuk.. kali ni adik aku kawen.. dia langkah kakak aku yang 1st.. ngan adik aku yang 3rd.. amik.. bakal adik ipar aku (Sabtu ni baru rasmi jadik adik ipar) kena bagi utk 2 orang.. kakak aku siap cakap takmo cincin sebab dah dapat dari aku.. kdg2 kitorang wat lawak.. ntah2 adik yang last (no. 6) kawen dulu sebab yang genap dah kawen.. no. ganjil lambat sket.. ekekkek.. kitorg tak kesah.. sape smpi jodoh dulu.. dia kawen dulu..


Famili mak aku besar.. 13 beradik.. so bila anak2 sedara kawen.. sume pakat tolong sikit sama sikit.. sure ada yang sponsor beras.. minyak.. beras utk rewang.. ayam.. telur.. macam2 la.. kali ni utk door gift adik aku yang 3rd tu yang sponsor... akak aku sponsor baju utk mak2 sedara.. pak sedara.. ngan kami adik beradik.. so kitorg akan pakai baju yang sama.. termasuk la baju melayu utk laki aku.. aku bagi bunga telur ngan cadar pengantin.. fruit basket utk hantaran dan juga kek sebab adik aku teringin nak cutting cake.. en.suami malas nak pikir nak bagi apa cuma hulur cash je kat mak aku.. pandai2 la nak guna utk apa.. adik yang kat uk pun balik khamis ni bawak balik coklat.. tiket dia kami adik beradik hulur sorang sikit sebab duit loan dia tak masuk lagik... untung ada adik beradik ngan sedara yang ramai.. tolong sikit sama sikit.. takde rasa rasa beban sangat..


Baju kenduri aku baru hantar 2 minggu lepas.. hari ni nak amik.. harap2 dah siap.. hari tu masa balik kampung.. kitog dah pesan kat adik aku suruh bakal husband dia sedia duit tol.. adik dah dah pesan dah jgn bagi duit tol 20 posen ke.. 50 posen.. paling koman pun singget.. kurang dari singgit mau tak abis bercerita 1-2 tahun lepas kenduri.. ekekkeke.. lagik nak dekat ngan pelamin lagi mahal.. biasanya memula org dapur akan tahan kat pagar.. pastu mak2 sedara ngan sepupu sepapat kat pintu umah..kami adik beradik dah plan nak stand by kat kaki pelamin.. aku sure la hangkut sekali dak zahirul ngan kimi.. kami takmo singgit tau... ekekkeke..



merenung masa depan.. ekekke
hurmmm.. berapa nak dapat duit tol nanti ek??
*hamsap punye bakal anak sedara.. kikiki*



pakcik.. kami takmo singgit tau..
kami nak 2 hingget.. ekekke.


can't wait that moment.. owhhh.. tetiba pulak teringat kedai makan kat Pasak.. lebih kurang 20 minit sebelum sampai umah mak.. kedai makan Baha & Man satey..

kalo korang nak makan sup bombay.. tak payah buang duit beli tiket kapal kebang (kapal terbang versi zahirul).. pegi jek kat Felda Pasak kat Kota Tinggi tu.. mmg terbaik..


sup Bombay..
en.suami mmg dah plan nak singgah makan kat sini..


sup bombay..
sup pekat.. siap dapat tulang keting lagi..


soto pun sodapp...



mee rebus.. sodap..
licin..

8 Responses
  1. keluarga besar kalau kenduri memang best kalau semua ambik bahagian tolong menolong kan? meriah sungguh!

    ai pun langkah bendul, kawin dulu dari abang...err..boleh?


  2. bujal X Says:

    sup bombay kat mana?

    sekarang kalau rewang pun ada uniform kan?


  3. sw33tdarling Says:

    bestnya kenduri kawen penuh adat.. yang ada tol tu yg best tu... tp kat tganu takde laa benda2 gitu


  4. cik jijah Says:

    amboi... licin mee rebus ko.. makan tak hengat doniaaaa..


  5. makcik sukalah makan cam tu.rebus ke sup senang nak telan.lagilah musim panas cam ni selesa sikit.family ramai bestkan, meriah kalau buat majlis ngan bila time reya.


  6. .:nhalilah:. Says:

    TTM,

    iye.. boleh la disamakan jugak.. ekekekk..



    bujal,

    kat pasak, kota tinggi johor..
    kalo datang.. singgah la umah mak saya..


  7. .:nhalilah:. Says:

    sweetdarling,

    hihi.. nanti kite review pasal tol ni ek..



    jijah,

    hahahha.. sedap gile.. tu yang abis hingga ke titisan terakhir.. nasib baik aku x berapa suka telur rebus.. kalo tak pun abis..


  8. .:nhalilah:. Says:

    cik ina,

    kite satu famili mmg suka mee.. bihun.. spaghetti..