wah.. kejap jek masa.. dah hujung bulan..

last week.. jumaat.. aku gigih la buat brownies sebab famili nak datang.. diorg sampai malam.. dalam pukul 10.30pm.. pikir-pikir takkan nak jamu nasik kan... sebab tu buat kek.. kang kata aku tak reti layan tetamu even tho' tu parents aku kan.. bila dah siap.. nak kuarkan brownies dr oven.. handle oven tu tertanggal.. en.suami ada kat dapur.. dia tolong aku... tulung tengok..

aku: abang, dah tertanggal handle ni.. lama dah kan oven ni.. dah 5 tahun..

en.suami: hurrmmm.. takpe la.. kalo setakat 2-3 kali sebulan buat kek still boleh guna lagik kan..

aku terus buat muka menyampah... fail!!! ingat boleh dapat yg baru.. takpe la.. bersyukur apa yg ada..


kalo kitchen gadget.. ada beberapa benda aku nak.. so kite berangan jap.. takpe.. duit tak abis.. lepas berangan doa.. moga2 en.suami tergerak nak belikan.. ekekekke

grill pan..

sebab suka buat chicken, beef grill
selama ni grill pakai frying pan.. abis berkerak frying pan aku.. sakit hati menengoknya..





wahhh.. ni mmg stylo..
nak grill ayam penyet sekor pun boleh..




lagi satu yang aku nak ialah steamer..
steamer yang arwah mak mertua punye dah berlobang tempat letak air..
so skrg ni kalo aku nak steam aku pakai kuali..




serius.. sgt bergaya di dapur ngan steamer camni kan...
tp aku tak minat sgt ngan electric steamer..





ni jemana pyrex.. cun kan..


yg ni pun ok gak..
warna hitam.. kalo b*nt*t berkerak pun tak perasan..

*terima kasih.. gambar ehsan pakcik google..

eh.. apasal handle oven tercabut meroyan nak grill pan ngan steamer??
motip??




sgt bizi nak menghupdet..
pagi2 dah kena masuk student presentation.. utk sepanjang minggu ni..

tak boleh nak silang kaki sambil goyang2..
kena sgt berlambak2.. hadoiii..


terasa nak makan coklat gajah dr Bangkok..
makan coklat.. boleh increase 'happy' hormone.. kurang sket tensi..

p.s: ada karnival keselamatan kat foyer bawah..
diskaun 50% untuk saman.. aku ingat PDRM je yg bagi diskaun saman..
keselamatan kat sini pun bagi jugak.. saya pemandu berhemah.. takde saman


Labels: , 1 comments | edit post
Aku baru jek lepas kuar dr bilik meeting untuk defense research depan ethic committee.
dan aku sangat marah hokeyyy...
gile ke diorg ni meroyan pagi2 buta..
tension tau.. pagi2 buat spoil mood aku..

kronologi cerita..

meeting pukul 9.00am
9.00am, I was dah terpacak kat depan bilik meeting
there was 2 others staf yg dah datang juga utk defense..
Sorang EO dah ada.. tgh set up..
ethics committee sorang pun tak nampak batang hidung..
*ni la.. kang kata org gomen tak punctual.. marah.. hakikatnya??

Terkedek2 3-4 org committee datang.. masing2 bawak mug.. belum minum pagi gamaknya...
kitog 3 org yg dah datang kena tunggu luar..
committee nak discuss dulu..
2 staf yang dah datang malas nak tunggu kat situ.. balik bilik dulu..
aku? aku dok jek kat kerusi kat depan bilik tu..
malas nak balik bilik..

EO kuar.. panggil..
bukan aku.. salah sorg yang dah balik bilik..
terkedek2 datang..masuk..defense.. settle..

pastu EO kuar ..
panggil aku..
*I was 2nd if based on the name list..

aku masuk..
sorang committe (pangkat Prof Madya)
Dia :"Not this staff.. the other staff.."
Aku: "She going back to her room.. I'm 2nd in the list rite?"
Dia: "No.. we suppose to ask the who come earlier to come in first.. I saw the other staf came earlier than you.. they are more punctual than u.. wait outside first.."
I was like.. Haaahh????

hello... what do you mean by "they are more punctual than me??" aku datang lebih kurang sama jek ngan diorg beza 1-2 mins.. which is more punctual than the committee.. if that the rule you play... baik la aku pukul 8.00 terpacak depan bilik meeting.. pastu aku blah pegi minum ke sarapan ke.. balik bilik ke.. pastu kalo korg nak start.. sure la aku yg first kena masuk kan.. dan yg lain kena tunggu.. sebab I'm the first one who come regardsless where I'm going later on..

b*ng*k la.. nak cakap pikir la dulu.. nampak sangat stupidity if compare ngan title prof madya tu.. hiiiii... gerammmmmm betul aku ngan org yg meroyan tak tentu pasal nih!!!!

really spoil mood aku..




*tumbuk kang... baru tau..
Labels: , 9 comments | edit post
weekend lepas..

masak ni..



resepi dari sini

tp kawan aku tu pakai part ekor.. aku xde tyme.. tukar ngan oregano dan parsley

tengah pikir nak masak apa.. nak jamu apa..
Jumaat ni ada rombongan pn. Rohaya dari Kota Tinggi nak datang rumah..

hari sabtu lepas.. gigih aku bangun subuh2.. lepas sembayang subuh serus singsing lengan.. (biasanya lepas solat.. aku sambung tarik selimut.. biasa la.. weekend kannn..) hari tu aku gigih betul aku.. kimi pun sama pagi2 dah terbeliak biji mata dia.. dok mengekor aku ke hulu.. ke hilir.. sapu lantai.. vakum carpet.. lap meja.... siap lap kipas.. lampu.. mop lantai.. siap ngan dapur.. ready breakfast (padahal breakfast cereal ngan koko crounch aje.. ekekek).. dalam pukul 9.30 sume dah siap.. zahirul ikut apak dia ke opis.. aku dok masak utk lunch.. pukul 11.30 dah siap sume.. kimi dah tido.. wahhhhh.. isteri mee-tali aku hari tu... ekekkeke.. tgh2 tgk tv.. ada pulak call masuk..

pemanggil : cik.. saya call dari petronas.. saya nak buat verifikasi maklumat cik..

aku : okeyyy..

pemanggil : minta cik eja nama cik dan juga bagitau no kad pengenalan..

aku: eja?? ok.. nama.. bla..bla.. (sambil eja..) no. ic xxxxxx...

pemanggil: ok cik.. saya nak tanye cik ni berkerja di petronas? suami keje di petronas? emak, bapa atau adik beradik ada keje di petronas?

aku: takde..

pemanggil: ok cik.. saya nak bagi tahu yang cik dah memenangi cabutan mingguan sebab gunakan kad mesra utk beli minyak di petronas.. iaitu wang tunai..xx,xxx dan juga mata ganjaran kad mesra 100, 000 mata.. nanti ada pengawai yang akan hubungi cik untuk urusan selanjutnya...

aku sebenarnya sangat la blur.. dalam hati biar betik?? adakah aku perlu menjerit kegembiraan sambil kata.. terima kasih petronas.. saya akan isi minyak banyak2 kat sana lepas ni.. perlu ke macam tu?? tp yg berlaku ialah mulut aku ternganga luas..

aku: eh..saya nak tanya ni.. ni betul-betul ke atau panggilan hangit dari hot fm.. (serius.. mana la tau ada sape2 yang mengong nak kenakan aku ke..)

pemanggil: tak cik.. (sambil ketawa) ni mmg betul2..

aku sampai hari ni mmg masih blur pasal ni.. tunggu la benda tu sampai depan mata aku.. iye la.. dalam berpuluh2 kali isi minyak kat petronas.. cuma 2-3 kali jek aku hantar borang tu.. itu pun aku tak pasti samada jawapan aku betul ke tidak..
aku ngan en.suami ke KL
anak2 tinggal separuh hari kat sekolah (daycare)

hahah.. bunyik macam kejam..
laki bini berjimba
anak hantar daycare..
(hader aku kesah..)
tp percayalah.. semuanya untuk mepercepatkan urusan..


Jam 9.40am kuar umah..

utk ke sini...
*
*
*
*
*
*




kat pukul 10 dah sampai sana..

kitorg malas nak ukur panjang setiap exhibition hall..
terus ke sini..




tengok2..
ushar2..
jengok2..
offer package yang ada..



ke mana?
bila?


tunggguuuuu....


balik singgah pasar chowkit..
aku tak tau la kenapa kat sini sume murah2..

buah.. 12 biji 10 hengget..
sebat 20 hengget..

sayur.. ikan..
udang harimau 13 hengget sekilo..

kenapa la kat shah alam ni mahal nak ma*p*s..

Labels: , 13 comments | edit post

5 Mac 2011
Majlis Akad Nikah..
tahniah to both Mida & Amer..
Moga bahagia hingga akhir hayat..




Rombongan pengantin lelaki..
ni pengantinnyer..



adik aku.. sebelum oficially menjadi isteri orang..



esoknya..

6 Mac 2011
Famili aku kata.. Hari Besar..

tema: Pink & White..
sesi potong kek..


aku? sebok melayan tetamu..
same goes ngan en.suami..

anak2 kitorg??
sonok depa dok melenjan sini sana..



Zahirul..
tak abis2 ngan gaya ultramen..
kiri.. tok sedara zahirul (Pakcik aku)
kanan.. bapa sedara zahirul (sepupu aku)

kimi mana?





tengok.. berpeluh2..



take a break jap ngan kumpulan ghazal..



zahirul pun join sama..
26 hb Mac kami buat rombongan ke rumah pengantin lelaki pulak..
dekat aje.. kat putrajaya..


lama gile tak hudpet..
ok la dipersembahkan aktiviti anak nangoi kat umah



Hi..
saya ultraman sepoloh..
selamat berkenalan..


Saya nak tunjuk sket bakat terpendam yg saya ada..
baru sajandicungkil..

tp..
sebelum apa2..
kite baca doa dulu..
baru berkat..

"Allahumma bariklana...."




terima la..

tendangan maut jurus muntot seluar terlondehhhhh..
haaayahhhh!!!


siap sedia sumee... serangg!!!!!

*
*
*
*
*
*

(tayangan gambar tanpa caption..)








*
*
*
*
*
*
*
*





tengokkk...
senang jek nak buat kannnn???
korang boleh??

mama tgk kamu ni dah macam hip hop pun ada.. macam b-boy pun ada..
boleh masuk so think you can dance..

*
*
*
*
*
*
*



!@#%^&*
hader haku kesah????



pesanan penaja: mama diorg sengal betul pagi ni.. keje berlambak.. fenin... sekian terima kasih..
Kimi.. dah umo 2 tahun 23 hari..

lately ni sgt2 la annoying perangai dia.. aku asik tahan sabar je.. mcm2 peel yang bukan2 dia tunjuk..


************************************************************************************

* hishh.. geram betul mama tgk muka ko ni kimi..*


suka benar kalo aku cakap "NO".. tu yang dia nak buat..

semalam.. lepas dinner kitorg dok kat luar umah.. sambil rehat2.. zahirul n kimi dok main basikal.. puas main basikal dorg dok main guling2 kat atas lantai porch.. pastu aku nampak kimi dok main selipar dia..

aku "kimi.. don't play with that!! put back your selipar!!!"
kimi " nak akan.. (nak makan)" sambil tunjuk selipar
aku " kimi.. don't eat your selipar!!!" masa ni dah high pitch dah suara aku..
kimi ngan selambar gigit dia punyer selipar..
aku " kiiiiiiiimmmmmmiiiiii!!!!" bagai halilintar suara aku.. hilang keibuan terus jadik serigala jadian...


***********************************************************************************

bila dilihat dari sudut positif - suka bercakap..

balik dari sekolah.. dalam kereta.. ternampak pulak kucing kat tepi jalan

kimi " mama.. cat.."
mama: "I see... cat.. camne bunyi cat"
kimi: : "uuu.. uuu.."
mama: : "no.... meow.. meow"
kimi: " cat... uu..uuu.."
mama: " no.. itu bunyi dog.. bunyi cat meow.. meow"
kimi:" uuu.. uuu.. " sambil lepuk2 dan pukul2 tangan aku yang tengah drive... pastu dia cubit tangan aku..
mama: "adoiii... sakit la.."
kimi: " cat.. uuu.. uuu.."
mama: "sukati la.. nak bunyik apa..."

on the other aspect - tak kira.. cakap dia jek yang betul..

* kimi... kimi...


************************************************************************************

*suka benar wat muka tak puas hati bila kena marah..


iye.. sekali sekala mmg aku marah si kimi.. bagi aku sayang anak marah2kan.. marah utk mengajar.. tp kalo aku sayang anak.. anak tak behave n aku biarkan.. tu namanya aku nak menjahanamkan anak aku.. pastu bila anak dah spoil.. takmo dengar cakap.. dah tak guna marahkan anak..

ada sekali kat kedai makan.. dia takmo dok diam.. kejap2 nak dok kat baby chair.. kejap2 nak turun.. kejap2 berlari sana sini.. pastu kena cubit sedas kat peha.. baru boleh dok diam... tapi dia akan buat muka tak puas hati.. sebab kena cubit.. dan pukul tangan aku balik.. amboiii.. melawan ek.. pastu biasanya dia akan cakap..

kimi: "mama.. akit.." sambil tunjuk tempat aku cubit..
aku tak perlu wat apa pun.. cuma kena gosok balik tempat tu.. and cakap "lain kali.. plse behave yourself.. and sit down properly..k?"


************************************************************************************

* kimi - suka sangat strawberry..

mmg suka strawberry.. kalo ada.. kejap2 mintak..

kimi: "mama.. nak rowerry (strawberry)"

lagik satu yang dia suka ialah.. amen (ultramen).. ni pengaruh ngan abang dia.. biasanya kalo main.. abang dia ultramen.. dia monster.. pastu nangis kena lanyak ngan ultramen.. ekekke

beberapa hari lepas.. masa tengah spin baju kat machine.. dengar bunyik kuat sangat.. tekan butang stop.. bukak kais2 baju.. kot2 la ada benda.. mmg sah ada benda.. ada la dalam 5 ekor ultramen pelbagai warna.. yang dah patang tangan.. dah terpenggal kepala dok dalam washer machine tu..

aku : "kimi..... zahirul.. come here"
terkedek2 dua org tu datang..
aku : "sape letak ni?" sambil tunjuk 5 ekor ultramen
zahirul: "no.... bukan zahirul.. kimi"
aku: "kimi? kimi letak?
kimi: "amen.. nak andi.." (ultramen nak mandi..)

hishhh.. nak marah pun tak jadik.. kimi... kimi....

************************************************************************************

*kimi & zahirul*
haihhh.. korang la racun.. korang la penawar..


time baik nih.. boleh la dok sebelah menyebelah..
kalo tak..
macam anjing ngan kucing..


cepat jek masa berlalu.. dah masuk bulan march.. naik lif tadi tetiba aku belum settle bil.. biasanya sebelum masuk bulan dah settle semua.. iye la kan.. bulan Feb tu kan singkat...


weekend ni adik aku kawen.. adik yang no. 4.. kitorang 6 beradik.. setakat ni aku sorang je yang dah kawen dan beranak.. so.. adik no. 4 akan join the club tak lama lagi.. dulu masa aku kawen.. aku langkah bendul.. langkah kakak aku yang 1st.. en.suami masa tu bagi kain pasang ngan cincin sebentuk.. kali ni adik aku kawen.. dia langkah kakak aku yang 1st.. ngan adik aku yang 3rd.. amik.. bakal adik ipar aku (Sabtu ni baru rasmi jadik adik ipar) kena bagi utk 2 orang.. kakak aku siap cakap takmo cincin sebab dah dapat dari aku.. kdg2 kitorang wat lawak.. ntah2 adik yang last (no. 6) kawen dulu sebab yang genap dah kawen.. no. ganjil lambat sket.. ekekkek.. kitorg tak kesah.. sape smpi jodoh dulu.. dia kawen dulu..


Famili mak aku besar.. 13 beradik.. so bila anak2 sedara kawen.. sume pakat tolong sikit sama sikit.. sure ada yang sponsor beras.. minyak.. beras utk rewang.. ayam.. telur.. macam2 la.. kali ni utk door gift adik aku yang 3rd tu yang sponsor... akak aku sponsor baju utk mak2 sedara.. pak sedara.. ngan kami adik beradik.. so kitorg akan pakai baju yang sama.. termasuk la baju melayu utk laki aku.. aku bagi bunga telur ngan cadar pengantin.. fruit basket utk hantaran dan juga kek sebab adik aku teringin nak cutting cake.. en.suami malas nak pikir nak bagi apa cuma hulur cash je kat mak aku.. pandai2 la nak guna utk apa.. adik yang kat uk pun balik khamis ni bawak balik coklat.. tiket dia kami adik beradik hulur sorang sikit sebab duit loan dia tak masuk lagik... untung ada adik beradik ngan sedara yang ramai.. tolong sikit sama sikit.. takde rasa rasa beban sangat..


Baju kenduri aku baru hantar 2 minggu lepas.. hari ni nak amik.. harap2 dah siap.. hari tu masa balik kampung.. kitog dah pesan kat adik aku suruh bakal husband dia sedia duit tol.. adik dah dah pesan dah jgn bagi duit tol 20 posen ke.. 50 posen.. paling koman pun singget.. kurang dari singgit mau tak abis bercerita 1-2 tahun lepas kenduri.. ekekkeke.. lagik nak dekat ngan pelamin lagi mahal.. biasanya memula org dapur akan tahan kat pagar.. pastu mak2 sedara ngan sepupu sepapat kat pintu umah..kami adik beradik dah plan nak stand by kat kaki pelamin.. aku sure la hangkut sekali dak zahirul ngan kimi.. kami takmo singgit tau... ekekkeke..



merenung masa depan.. ekekke
hurmmm.. berapa nak dapat duit tol nanti ek??
*hamsap punye bakal anak sedara.. kikiki*



pakcik.. kami takmo singgit tau..
kami nak 2 hingget.. ekekke.


can't wait that moment.. owhhh.. tetiba pulak teringat kedai makan kat Pasak.. lebih kurang 20 minit sebelum sampai umah mak.. kedai makan Baha & Man satey..

kalo korang nak makan sup bombay.. tak payah buang duit beli tiket kapal kebang (kapal terbang versi zahirul).. pegi jek kat Felda Pasak kat Kota Tinggi tu.. mmg terbaik..


sup Bombay..
en.suami mmg dah plan nak singgah makan kat sini..


sup bombay..
sup pekat.. siap dapat tulang keting lagi..


soto pun sodapp...



mee rebus.. sodap..
licin..