as usual.. bila jadik isteri atau mak.. masak adalah tugas hakiki... lebih2 lagi bila cuti.. mana taknyer mak ngan anak nangoi asik sangappp je dok kat umah.... bosan-bosan.. apalagi.. masak laaa... en.suami pulak bizi tahap perdana menteri.. manjang je takde kat umah...


kat fridge ada tulang yang beli kat gaint.. dah seminggu tersadai kat freezer.. ingat nak masak minggu lepas.. abis tu en. suami yang baru balik dari Padang Indon.. request xmo makan nasik.. atau pun lauk2 berunsur daging.. dengan alasan 4 hari kat sana asik makan nasik.. daging.. paru.. so dah jelak... tgk daging pun nak termuntahh.... sebagai isteri mee-tali aku simpan la hajat di hati nak makan sup tulang.. masa tu dok terbayang sup tulang makan ngan nasi panas.. ikan kering... sambal belacan.... hurrmmm.. telan air luir jek la...



seminggu lepas tu.. bila balik keje.. ingat nak ajak en.suami makan luar.. dasar isteri malas masak kannn... ekkekeke.. pastu call en. suami... belum sempat nak suarakan request.. dia dulu bagitau yang dia balik lambat.. nak jumpe kawan... errmm.. tak dapat nak kuar makan.. dan-dan kepala otak ligat pikir nak bagi anak-anak makan apa.... barang2 keras kejung dalam freezer.. so, yang paling mudah ialah buat sup... tulang yang keras kejung tu aku masukkan terus dalan periuk.. habis cerita.. tak payang nak 'thaw'kan dulu ke hape...

1/2 jam dah ready to eat... pastu nampak pulak kereta en. suami kat depan pagar umah..

"eh.. bang.. tak jadik jumpe kawan ke??"
"jam teruk la... malas nak redah.. cancel esok..."
"agaknyer kena panggil ngan sup tulang kat dapur kottt... ekekek.. dah.. jom makannnn.."




bihun sup utara versi sempoi...

bihun rendam ngan kunyit..
sayur sawi (celur) ikut suka suki aku.. padahal orang utara tak pakai pun sawi..
limau nipis wajib ada..
bawang goreng homemade.. errmm.. pahit gile..
sup tulang mengancammm...


eh.. hari ni last day tahun 2010.. cepat je masa berlalu.. dah masuk 2011.. azam korang tercapai ke?? as usual.. aku mmg takde azam.. biasanya aku buat target apa nak achieve ikut masa dan keadaan.. senang.. takde la frust bila azam tak tercapai... ataupun hangat2 taik ayam awal2 tahun je ngann azam tahun baru..

so.. tahun depan takde azam yang spesifik.. cuma mengharapkan yang terbaik buat diri sendiri.. dan juga keluarga... dirahmati Allah.. insya Allah...

anyway... selamat menyambut Tahun baru utk korang sume.. aku celebrate new year eve kat umah jek ngan anak2..



Labels: , edit post
2 Responses
  1. TK Says:

    Teringat..tulang2 dalam frezeer I pun tak berusik lagi. Tahun pun nak bertukar..
    azam kita tak tercapai..nak turun berat tak turun2, makin naik ada! huhu!
    Slamat Tahun baru ye...


  2. umihoney Says:

    Selamat tahun baru my friend. Sedap sup tu pehh.I wish you every happiness and good fortune for the new year. Thank you for all the support in the past year. Umi nak hadiah pantun ni

    Buah jambu disangka kandis
    Kandis ada di dalam cawan
    Gula madu disangka manis
    manis lagi budi mu Puan

    Take care of yrself dear.