Me : Holiday.... annual leave... where are you?? please come to me.. I need you right now
AL : You have to take me if you want..
Me : How can I have you if my list of work is up to the maximun??
Holiday : You have to plan if you want me..
Me : when to plan??? the semester break will be end soon.. I have not enough time.. urghhh.
so stress when I couldn't help myself..

I think last night was so stress up.. insomnia.. i can't sleep.. I keep trying close my eyes and really hope I could fall asleep to the lala land but I can't and the worst thing is.. at the same time my brain keep thinking how I'm gonna do my work list.. what a nightmare!!!!

So? how?? should I just leave it and enjoy.. pampering myself.. and just ignore anything what I should be settled before the semester start?? can I?? Just like one of the staff.. really enjoy herself by doing nothing.. not only didn't help others pun and not even bother to ask others what are they busy doing... So stress kan?? kite susah2 buat keje.. dia senang2 goyang kaki.. then complaining when their performance appraisal marks was low.... urghhh!!

Luckily every Friday of this month we have public holiday.. but still I didn't go anywhere.. just last 2 weeks we went to water theme park.. last week I met my x-schoolmate.. really need a break... what to plan this coming Christmas holiday??? Week after that I have to go for a course at Dungun..


my mood lifter..
hakimi dah pandai minum sendiri..


my energy booster..
Halila.. cheer up!!!
Labels: 7 comments | edit post
Saya dilahirkan di Kota Tinggi Johor.. kat umah atok saya.. Johor ialah negeri keluarga belah mak saya.. sume adik badik mak (ie. mak2 n pak2 sedara saya) dok kat area johor.. ada kat JB, Pasir Gudang.. kota tinggi.. Kluang.. Batu Pahat.. pendek citer pelusuk negeri Johor.. kecuali mak busu saya di KL..

Ayah saya dilahirkan di Selangor tetapi menetap di Batu Gajah Perak... so consider org perak la.. ayah kerje gomen.. & kami sejak kecik pindah randah ikut tempat kerja ayah.. Lepas mak n ayah kawen, diorg (masa ni aku xde lagik..) dok JB.. pastu pindah Ipoh.. (masa ni K.Long aku dah wujud.. then baru aku wujud..) pastu pindah plak kat Klang.. then Pelabuhan Klang.. pastu ke pAsir Gudang.. pastu Ke Bandar Penawar Kota tinggi.. pastu ke KL pastu ke Pengerang Kota Tinggi.. So, kesimpulannya kami banyak tinggal di negeri Johor.. even tho' sebenarnyer kami lebih lama tinggal di KL.. Jadi.. sebab itu ayah lebih dekat dengan negeri Johor walaupun dia sebenarnyer orang perak.. dan akhirnyer bila pencen beberapa tahun lepas, ayah decided untuk menetap terus di Kota Tinggi....

Aku??? sudah semsetinyer bila org tanyer "kau orang mana?" automatik mesti kata "orang Johor" dari dulu sampai sekarang.. tak kira la masa masa tu aku tak tinggal kat area johor.. En. Somi selalu perli kat aku.. dia kata org johor ni xde identiti.. xde loghat yg org lain boleh recognize.. iye ker??? hambooiiii.. cakap ikut sedap mulut jek.. (geram ni.. geram... eh tetibe jek emo.. hahaha)

so.. hari ni aku nak tunjuk skit identiti orang Johor.. even tho' kitorg xde lograt tp dari segi percakapan kitorg ada ayat2 n perkataan2 yg org johor selalu pakai.. okeh.. kite bagi beberape contoh...

  • Ek: kan; penyedap ayat -" sedap nasik ni ek?"
  • berlengas: badan melekit2 - "Ya Allah berlengasnyer badan ni.. main tak hengat.. pergi mandi!!!!"
  • bersanggor: pit stop umah untuk keluarga pengantin lelaki berehat n tido.. make up2 sebelum pergi ke umah pengantin pompuan..
  • bertangkup: muka masam - " apasal muka bertangkup ni?? gaduh la tuh.."
  • berkat: nasik tapau utk org yg datang kenduri
  • mengeteh: minum2 + lepak2 di kedai kopi - "ayah kau xde.. pergi mengeteh"
  • menonong: jalan terus - "uik... menonong je.. singgah la sini kejap"
  • pakkal: nasib baik - "pakkal la apak ko ada.. kalo tak..."
  • pengap: bodoh - "apasal la ko ni pengap sangat.."
  • menjalar: baring2 tak buat apa2 - "korang ni asik menjalar je depan tv"
  • berdanu: busuk - " hiss... berdanu betul la ko ni kentut.."
  • mengeletis: gatal (utk anak dara) bukan itchy - "hah.. menggeletis la tu.."
  • anu: apa2 yang tak ingat, BUKAN MENCARUT!!! - "Tlg amikkan anu tu.."
  • kelesa:pemalas
  • lat: selang - "ala.... kenduri temah tu lat sehari je ngan keduri si Gayah.."
  • membeser: buang air kecil - "minum air banyak2 ni kejap lagi asik membeser je.."
  • menggelenyor: tak boleh duduk diam - "cuba la duduk diam sket.. menggelenyor je.."
  • sarap: sarapan - "jom pegi sarap"
  • telap: balang tempat isi kuih
  • terejal: terlampau nakal - "ya Allah.. terjal berul budak adam tu.. ikat kat pokok kang baru tau.."
  • terkeseng2: buat kerja yg lambat - "terkeseng-keseng.. cuba la pantas sket.."
  • tersentil: terkeluar sedikit
  • torek: pekak - "ko ni torek la.. kan aku dah cakap tadi.."
  • masin kedahang: tersangat la masin - "errkkk.. masin kedanghang la kuah asam pedas ni.."
banyak lagi sebenarnyer.. tp x larat nak tulis kat sini.. xpe nanti kite sambung lagi.. ok la tunjuk sket muka owang Johor.. lama x interprem hahaha..


owang Johor tgh check mata Tan Sri Naib Canselor di salah satu program

Tan Sri NC: If you can solve my eye problem.. I'll give you anugerah naib canselor
me: smile.. hehe.. (dlm hati.. apa daa.. aku bukannyer student la nak bagi anugerah naib canselor.. bagi la naik pangkat ker best la jugak..)


me.. owang Johor

*anugerah naib canselor: utk student yang dapat anugerah dekan bagi setiap semester sampai la grad..
Labels: 7 comments | edit post
Ni sambungan dr entry yg lepas... kali ni nak citer pasal duit tol ngan org2 yg jaga tol..

Sape yg kawin ngan org Johor.. or biasa pergi kenduri kawen kat Johor mesti biasa tgk event ni.. NI dah jadik acara wajib sebagai memeriahkan (dibaca: merabakkan poket pengantin lelaki huhu) kenduri tu.. Sebelum pengantin lelaki boleh masuk umah nak bersanding.. harus kena bayar tol.. huhu.. nasib baik masa kenduri kawin aku xde kena tol ni.. (selamat laki aku..) basanyer xtvt ni wujud if pengantin pompuan org Johor.. kalo pengantin lelaki org johor xde la benda2 camni.. xtau la camne boleh wujud adat camni.. sian pengantin.. if yg dtg dr jauh.. dah la kena tol kat hiway plus.. pastu nak jumpe bini pun kena bayar tol.. huhu..


"kepak.. kepak.. kebumm.. kebumm... (bunyi kompang)"
pengantin dah sampai..
dlm hati: abis la akuuu... berdebar2 ni..


wahhh... ramai tu kat gate umah.. camne nak masuk ni..
hahaha..

ooooppppp... berhenti dulu!!!! x bleh masuk lagik..

ermmm.. ingat senang ke nak get thru'.. kalo berani lalu la..


En. pengantin lelaki.. kena bayar tol ye kat sini.. bagi lebih skit.. ni sume ialah mak2 n pak2 sedara serta sepupu sepapat Pn. pengantin pompuan ye.. kasi muka sket kat diorg..


En. pengapit... cukup tak angpaw kite ni??? ramai siot.. abis la kite..


sabar2... cukup untuk sume org.. kalo tak cukup share ye..


ngeee.. dapat gak duit tol..
zahirul: uik... kena pikir byk kali kalo girlfren nanti owang johor ni..


fuh... lega jap.. duduk dulu..
nanti kat dlm pun ada tol jugak.. cukup ke duit tol???
En. pengapit: sabar ye.. lap peluh.. byk betul peluh.. panas ek??


Labels: 8 comments | edit post
Hari Raya Korban yg lepas saja mintak cuti lama skit. Dari 26th hingga 31th haribulan.. Sebabnyer ada kenduri kat Pasir Gudang which is causin aku kawen.. Kendurinyer hari Ahad 29th.. Hari Sabtu kitorg dah ke sana sebab nak tolong merewang.. Kalo family aku mmg pantang kenduri pakai katering.. mak2 sedara aku x suka.. sebabnyer x meriah.. duduk je.. xde buat keje... Apa yg x bestnyer?? kalo aku suka la if xde keje nak buat.. hahaha.. dasar pemalas..

So, kenduri kali ni pakai Sahak Catering.. Ketua tukang masak ialah En. Sahak iaitu Pak Long aku.. dibantu oleh adik beradiknyer (mak2 & pak2 sedara aku..), tak ketinggalan yg turut membantu ialah ipar2 duainyer.. serta anak2 sedara dia iaitu aku n adik beradik aku termasuk la sepupu sepapat aku.. perghhh!!! ramai betul kendarat + assistant.. huhu..

Kenduri kali ni aku tlg gak kupas bawang.. n apa2 yg patut.. nasib baik ada maid tlg tgkkan dua badik tu.. kalo tak harus aku dok pakai lawa2 + make up cantik2 pastu dok bersimpuh kat dlm umah sambil pegang anak tak tolong org dapur dengan alasan anak takde sape nak jaga.. huhu.. alasan standard ibu2 muda..


melepak ngan muka kepenatan lepas kupas bawang satu guni..


orang dapur.. sume dapat t-shirt free kaler biru.. yg pakai t-shirt sama tu ialah adik beradik + ipar2 lelaki..
Chef kenduri masak nasik beriani.. daging beriani.. ayam masak merah.. acar timun.. ngan dalca untuk 1000 orang tetamu..


ni plak kendarat untuk bungkus berkat utk org bawak balik.. penat bungkus 300++ berkat as requast by tuan rumah.. sume pakai baju biru tajaan tuan rumah..


golongan ni pun penting gaks.. tukang basuh pinggan.. kalo xde diorg x cukup la pinggan n cawan..


lagik axtiviti membungkus berkat..


yang paling kiri tu ialah my atok.. selaku pemerhati kehormat.. dia monitor anak, menantu + cucu cicit dia buat keje betul ke tak..

tukang meriahkan suasana kenduri..


ni plak tukang havockan suasana di bahagian dapur.. keseronokkan tak terhingga sampai tak terkejar budak ni.. Zahirul... Zahirul...

Laporan kenduri kali ni tak tunjuk gambo pengantin.. saje jer.. motif ialah nak tunjuk org2 yg menjadi tulang belakang sesuatu kenduri ni.. xde org2 ni x jadik la kenduri.. xde food etc.. ramai org lupa ngan golongan ni.. sian diorg..
Nantikan bahagian II yang akan datang..

Labels: 4 comments | edit post
Cerita dah basi tp still nak gak upload.. huhu.. x sempat nak post up to date story.. naik keje lepas cuti raya 5 hari xde masa nak masuk blog sendiri.. bila la nak rajin mcm blog org lain mcm lieya ke.. mcm cik jijah ke.. rajin betul diorg update blog..

ok.. enough bebel pasal ni.. nak citer pasal raya korban hari tu.. Hari raya xde ke mana2 pun.. pagi2 kemas2 umah.. pastu makan2.. as usual tiap hari raya mmg tunggu nak makan ketupat, masak lodeh, rendang, kuah kacang masakan mak.. cara makan ialah ngan campur semua dlm satu mangkuk.. perrghhhh.. nikmatnyerrrr...

Tak banyak gambo amik masa raya..


tgk la rubic cube kat tangan ayah.. my family tgh demam rubic cube..


me & Zahirul

Hakimi plak tido pagi tu masa sesi amik2 gambo..

Lepas Zohor pergi umah Pak Long.. umah dia x jauh pun.. still dlm kampung yg sama.. Ada buat korban kat situ.. Ayah nak tolong melapah daging.. So amik kesempatan ziarah keluarga pak long sambil nak expose kat zahirul pasal korban ni..

Cucu Tok Ayah.. asik berkepit je...


perghhhh... tgk tu Zahirul sikit pun tak takut.. siap menonggeng nak tengok lembu kena sembelih..


Dah selamat sembelih... Tuan Lembu, which is Pak Long.. berdiri dari jauh je.. katanye xmo tg lembu yg dia pelihara selama ni kena sembelih.. xpe la.. yang penting ikhlas berkorban..