Last Sunday, Hakimi demam.. mulut penuh blister.. merengek je.. bawak pegi 2nd regular family clinic.. permenant doctor xde.. yg ada cuma locum doctor.. pompuan.. muda.. putih.. cantik... sopan..

So.. masuk consultation room.. citer la bagai.. aku ckp.. I'm afraid if this is the hand foot mouth disease (HFMD) sbb ada ulcer kat mulut tp kat tapak tangan n kaki takde pape pun.. cuma ada a few ruam kat tangan.. then doktor tu kata maybe bukan HFMD.. just a low grade fever with mild tonsilitis.. bagi ubat demam n antibiotik.

Aku?? errk.. dah?? itu je?? dalam hati berkata2.. if not HMFD what else can cause all those ulcer kat dlm mulut? bukan satu.. tapi baaaaanyaaakkk.. sampai hakimi takmo minum susu..
Ni la yg aku tak suka.. treat patient sambil lewa je... I'm expecting a few answer yang membolehkan hati ibu ni rasa lega and prepared for something bila kuar dr klinik.. charge utk ubat 2 jenis n consultation yg tak sampai 5 minit.. RM30 hengget...

Apart from this clinic.. I used to go the Children clinic.. tp jauh skit dr umah doktor kat sini sgt2 bagus utk treat children n babies.. you will sit at the consultation room tu al least 15 minutes.. what ever you said will be explained by the doctor.. and also will be checked.. routine check up.. throat.. lung.. body temperature and also your kids ears.. itu belum lagi if kata kat montot anak saya ada rashes la.. trus doktor tu suh bukak diaper anak nak tgk n check before she conclude anything.. and usually she will gave some advice before you leave.. this kind of doctor mmg aku suka.. charge?? tak la mahal sgt.. mcm klinik biasa even doktor tu pediatrician.. RM 30 - 50.. for normal fever ok la.. worth with service..

Mlm tu mula kuar ruam bagai kat tangan n kaki hakimi.. sah ni kena chicken pox.. merengek2 la si kenit tu tak bleh tido.. adoyaiii.. takde menda nak sapu kat ruam tu bagi kurang skit gatal.. when I as my friend.. dia kata if chicken pox pun boleh jadik ruam2 dlm mulut.. regret betul aku ngan doktor muda tu.. if dia kata maybe nak kena chicken pox.. aku mintak ubat sapu as a back up..

esok suh hubby carik daun mambu wat alas tido.. and aku tumbuk lumat skit daun dia campur ngan bedak n air jadik bedak sejuk.. very the tradisional kan...



sian kimi.. tp lepas tiga hari dok melenjan main tak hengat dunia despite ngan ruam penuh satu badan

Labels: edit post
3 Responses
  1. umihoney Says:

    hope he is well now..selalunya kalau campak kena tunggu sampai keluar kat kaki..pastu baru mandi dengan daun mambu.Minum air kelapa is also good to bring out all the rashes.wallahuallam.


  2. cik jijah Says:

    alaaaa.. kesiannya hakimi.. hopefully he is all ok by now..


  3. .:nhalilah:. Says:

    umihoney: tu la.. mmg suh hubby cari pokok mambu n air kelapa.. tu ju ubatnyer kan??

    jijah: thanks for kesian kat kimi.. aku memula tu kesian... pastu lepas 3 hari.. dia membabab main tak hengat dunia.. aku mula la jadik hulk hogan..