Salam..

Heppy Teachers day untuk sume cikgu-cikgi..
Cikgu Liza (kwn masa kat BP.. skrg mgaja kat dungun)
Cikgu Jem (x-housemate.. skrg cikgu kat Labuan)
Cikgu Fadzilah (my mak busu.. yg dah berpuluh tahun jadik cikgu kat St. John)
Fatin
Hidayah
mizhamin (yg tgh further study..)
Dr. Rokiah (my supervisor..)
Dr. Chen (my HOD)
sume cikgu2 aku masa kat sekolah dulu (SKPG1.. SSI.. SMTD.. MRSMBP.. Matrik UKM Kuala Pilah.. Optometri UKM Kampus KL)


Actually aku agak kagum gaks ngan cikgu2 ni.. especially cikgu zaman sekarang ni.. dengan student yg mencabar.. parents yg demand.. kehendak kementerian lagik.. errmmm.. salute u all yg jadik cikgu.. aku rasa dulu2 cikgu cam releks je.. keje half day.. skrg ni aku tak rasa camtu.. correct me if I'm wrong.. okeh..

Me? should I consider as a teacher? errmm.. should I?? even though orang kata mengajar kat Uni ni cam senang je.. It's totally wrong!!! Iye la.. ada orang kata mengajar student dah besar ni senang.. sbb kita cuma bagi lecture.. pastu terpulang samada diorang nak datang kelas atau tak?? nak blaja ke tak.. if hantar assignment ada marks .. kalo tak hantar takde marks.. if less than certain percentage attandance.. tak boleh masuk exam.. so lecturer pedulik hapa.. betul ke camtu?? No-No.. its not that way.. skrg ni tak lagik camtu.. lagik satu.. kalo subjek tu ramai yg Fail.. kena tunjuk sebab.. kalo ramai sangat yg dapat A+ pun kena query gaks.. soalan terlalu senang ker?? soalan bocor ker??? kan susah..

Sekarang ni lagik la.. dengan isu OBE (outcome base education).. sangat2 mencabar.. My Uni akan fully implement OBE pada semua program start next semester.. tp my program mmg dah start sebelum tu lagik sbb kami akan menjalani MQA tahun 2010.. Kalo dulu kita ada objektif pengajaran.. dalam OBE takde lagi.. yang adalah learning outcomes.. kalo dulu teacher/lecture learning centre.. skrg ni.. Student learning centre (SLT)..

Learning outcomes ni cenggini.. "at the end of the lecture, student will be able to... 1. this... 2.this.. 3. this.." its means that.. bila kkuar je dr lecture room student harus tahu ini.. ini.. ini.. and all the outcomes can be measureable samaada melalui test.. praktikal.. seminar n etc.. Pastu ada course outcomes utk setiap subjek.. semua outcome2 tu kena match dengan program outcome.. then match dengan 9 perkara yg ditetapkan oleh kementerian pengajian tinggi (MoHE).. suma subjek n kurikulum kena revise ikut OBE tuh.. tu belum citer pasal teaching methodology... sekiranya hanya bagi lecture.. berdiri 2-3jam kat depan student.. pastu kuar.. hujung semester bagi exam.. itu semua tidak relevent lagik.. semua kena 'student centre'.. errmm... orang luar tengok cam 'best' jek.. padahal.. pening kepala jadik 'cikgu' ni.. susah.. whatever keje2 yg related dengan 'pendidikan' ini mmg sgt2 susah.. mahukan komitmen yg tinggi.. sebab.. kami menjana produk negara.. (berrrraaatttnyyeeeerrr tanggungjawab)


p.s: nape aku tetiba citer benda2 ni??? mesti korang tak brape nak faham kan?? sebabnya aku kena siapkan 8 portfolio pengajaran mengikut OBE utk di'meeting'kan (ada ker word ni??.. tibai je..) Isnin ini.. dan aku belum sentuh satu pun.. huahuahua..

Oleh sebab itu kita layan dulu gambo ni..

pic: credit to Yuzie..

nota kaki: Hakimi dah mula nak belly crawl.. n sangat2 lasak semasa tido..



Labels: , edit post
5 Responses
  1. tu la, mmg mcm2 cabaran berkenaan dengan pendidikan waktu zaman skrang nie......

    wah hakimi dah start melasak yeak....time tdo kene bagi space luas2 laa tuk die sornag hi hihi


  2. mimiey_omar Says:

    akak..saya?hehehe (^^,)


  3. This comment has been removed by the author.

  4. 8 portfolio? aku ingat cikgu sekolah aje banyak benda merepek gitu.. ko pun sama ekkk.. takpelah.. cabaran tuh.. anyway.. happy belated teacher's day to u too.. lecturer pun cikgu jugak kan..


  5. .:nhalilah:. Says:

    lieya: mmg skrg ni macam2 pasal education..

    mimiey: aik.. camne boleh ter'interprem' kat sini.. sorok skit muka.. nanti boss nampak.. kuikuikui...

    liza: kitorg pun ada byk benda2 merepek meraban camni.. jgn tak tau..