Hakimi dah 49 hari.. means that's lagi seminggu lebey nak masuk kije.. adoyaaiii.. malas betul la.. tu la coti lelama ni mmg la rasa cenggitu.. huhu..

minggu lepas, the whole week aku cuba la train hakimi utk bottle feeding.. takut plak susah nak minum pakai botol bila aku masuk keje.. bagun pagi aku bagi EBM yg dah aku suamkan tu try bagi dia.. haiyooo.. hakimi ni mmg dah sedap bf.. melalak tamaw isap botol.. memula tu isap sikit.. tak sampai beberapa saat dia mula cranky.. aku keraskan hati jugak takmo direct bf.. suakan jugak puting botol tu.. siap aku beli botol avent.. konon2nye teat avent tu ala2 breast nipple.. hampas.. melalak.. sampai tersedu2 tamaw isap botol.. then, aku pamperkan hakimi.. bila dah okey aku try balik semula.. sama gak cam tadi.. mula cranky bila sedar yg dia isap tu botol susu.. haiyooo.. bila aku tak tahan tgk hakimi cranky camtu.. merayu2 nak bf.. aku pun bf la hakimi tu.. adoyaiiii.. aku terkantoi lagik.. tak menjadik bottle feeding training aku..

esoknyer.. as usual aku cuba cam semalam.. dan sekali lagik aku terkantoi.. camne la nak tinggal lagik seminggu lebey ni.. kdg2 tu salah aku gak sbb tak cekal hati.. hubby kata... kena bagi gak botol.. kalo tak sgt2 susah bila tinggal pi keje besok..

lusanya.. aku cuba gak.. n sekalli lagik aku terkantoi.. tak tahan tgk hakimi merengek2 nak bf.. aku mengalah.. begitu gak hari2 seterusnya hinggalah hari ni pun aku kantoi ngan training hakimi..

lagi satu masalah aku.. hakimi ni sgt2 suka 'gantung' n nap nurse.. so, bila aku bottle feeding, hakimi jadik sgt susah nak lelapkan mata.. puas aku tepuk.. dodoi.. susahnye nak tido.. end up ngan aku sakit tangan sbb dodoikan dia kdg2 tu hampir sejam baru lelap..

Harap2 esok aku sgt2 cekal utk bottle feeding hakimi.. bila lepas pukul 6pm baru boleh bf dia.. insyaAllah..

Hakimi.. please be cooperative.. its for your own good dear..

10 Responses
  1. ila, cam kes mase mija jugak le dulu.....gelabah lieya bile sedar tak lama lagi nak masuk keje sedangkan anak tak reti isap botol.....sampaikan taska pun surender sebab mija tak mo botol....tapi bile lieya tukar taska yg skrang ni, kejap jek...terus die nak botol dlm mase sehari, pelik gak camne cikgu die train....he he he he....

    tapi org penah kate, kalo bukan maknye yg bagi botol die akan isap laaa...lagi2 bile dah lapar.....ntah ye ntah tidak....he he he

    semangat betul hakimi.....meh cium sikit....nak amik berkat....he he he


  2. apis585 Says:

    hahaha samejelaa kita..mmg jenuh dedua beradik tu time nak introduce botol...last2 dedua pakai puting coklat tu yg hafie ni aku pakai NUK baru laa ok sket. itupun kira half day aku soh adik aku feed kan mmg melalak2 tensen...kene kuat semangat for his own good...Insyaallah ok tu..kalau papa dia senang je.."xpe nanti dah dok nursery pandai laa dia tu"..haisyyy...


  3. `Ain Says:

    betul, kena cekal hati.mintak org lain yg bagi dia botol.kalau dia npk kita, confirm tak jd training.confiuse dia.satu lagi, try puting Dr. baby yg warna coklat atau NUK yg coklat tu.anak aka sume nak Dr baby.selalu kat kedai2 runcit ade jual.good luck.stok EBM ada bape puluh?at least kena ada 5 hari pya supply.sbb bila naik keje, kita tak adapt lg time utk pump tu.bygkan baby consume 5 botol, kita dpt perah awal2 naik keje dlm 3-4 botol aje.so..mmg parah kalau takde stok.


  4. semangatnya hakimi... nampak sihat..:)..ada iras ko lah ila..


  5. haa...setuju dgn lieya tu..rasanya kalau kat nursery nanti ok kot..kdg2 baby ni dpt rasa.. kalau ibunya yg bagi mmg susah....dgn org lain nanti, InsyaAllah...tapi at d same time awak try gakla bottle feed dia... mana tau blh ke last2 minit ni... all d best!!!


  6. .:nhalilah:. Says:

    lieya: tu la mmg ada org kata jgn mak dia yg barika botol.. tp kat umah takde org lain selain mak dia.. huhu..

    apis: ermm... org lelaki ni mmg kdg2 tu nak senang.. kite ni bukan apa.. takut org kat nursery tu tensen ngan anak kita asik melalak tamaw susu.. mak mmg selalu concern lebih skit..

    k.ain: aii.. dah 2 org suggest puting NUK ni.. maybe hv to consider la.. thanks ya.. stok EBM ok.. tp ada 1 masalah.. nanti saya bgtau..

    Liza: eh.. ada iras aku? 1st time org kata cenggitu.. hehe.. sonok la plak..

    k.aimi:mmg ramai yg cakap cenggitu.. hopefully nanti sumenye ok..


  7. yus Says:

    kak ila..
    mmg payah bila takde org lain kat rumah utk buat bottle training..
    teruskan usaha ye..


  8. hmmm... akak pun kalo pantang-time mmg fully bf 3A. Dah setat keje nanti, pandaiX2-lah Nursery ambik alih yea! he..he...

    Besed on pglmn akak, bebe girl lama bertahan bf even kita dah start keje coz my 2 boys nie cuma nak bf till 6-7 mths ONLY! Aisyah dulu sapai sethn setgh taw Halilah! mksd akak, bebe boy memula mmg susah berenggang dgn bf tu tapi bila dah start minum susu botol... terus susu ibu dilupakan!


  9. bambam gak pipinya itu!!
    tq ye.. wishkan bday t.. t amat2 menghargainya... :)


  10. YUZIE AMIR Says:

    Ilah..esok saya up gmbr hakimi dlm blog yer..
    hihih