Salam

hari sabtu yang lepas, kawan sekelas masa degree dulu bawak pergi ke Maple Syrup festival di Elmira, Waterloo. This is the only maple syrup festival in the world (Canada punye logo kan maple leaf, so here is the origin, the best of the maple syrup). Festival ni once a year, usually during early spring. Cuma spring kali ni kat sini masih lagi sejuk, matahari pun macam malu-malu nak tunjuk muka, bunga pun belum berputik lagi.

So, me, my friend si Firdaus and one of undergrad student Afzym (dia ni kelakar betul.. blur-blur gitu..) went there by bus. Sampai kat sana terjumpa dengan 2 family Malaysia dari Guelph. So kitorg pun join jalan sekali.

Maple syrup festival are full with a lot of activities, a barn that full with aminals. If bawak anak2 best la masuk tengok kambing, lembu, b*b* pun ada. Nama barn tu ialah Old McDonald Farm. tapi kitorang tak masuk pun sebab.. bau dia.. Subhanallah.. dr luar pun dah semerbak, apatah lagi masuk dalam. pastu ada banyak la gerai2 jual makanan, country type of home decoration and of course maple syrup!

 1st thing yang kitorg serbu ialah pancake! 
kena beratur tu, beli ticket $5.50 untuk double pancake with drink
punyer la beratur panjang..


lepas bayar ticket, beratur lagi untuk ambil pancake tu..
 

here is my friend, Firdaus. And Dila (she from Guelph)
 

tu dia, hot pancake!


Sabar ye tunggu.. jap lagi dah siap masak diorg akan pass kat pinggan. Pastu kat depan sket ada org tunggu utk curah maple syrup. Rupanya, tak abis pun amik double pancake tu sebab dia besar. Tu la, tamak..huhu

Ok, sampai sini je..
*gambar pancake aku? ada kat camera tapi malas nak download masuk laptop. layan gambar hp je..*

lepas makan pergi Sugarbush, tempat diorg proses maple syrup.. siap naik truck lagi.. tapi gambar ada kat camera. if rajin aku up dalam belog.

Labels: , , edit post
6 Responses
  1. Dr Singa Says:

    alaaa...
    sila rajin ya..
    nak nengok gambau


  2. kak...akak kat obersea ea smbung bljr or bercuti? Bestnyer!


  3. Jijah Montel Says:

    Uikkkssss... Bila time ko pi obesi ni... Aku pon baru je hapdet blog.. Tgh carik balik pengikut2 den... Haha


  4. .:nhalilah:. Says:

    Dr. Singa,

    Insya Allah..


  5. .:nhalilah:. Says:

    Iela Fazilah,

    pergi bekerja..


  6. .:nhalilah:. Says:

    jijah,

    aku masih di oberse ni.. huhu..