Salam,
Kesian blog.. diabaikan.. seminggu aku kursus.. sampai tepu kepala otak.. Jumaat tu siap ada evaluation.. next month siapkan assignments.. pheewww... berasap!
semalam.. dok buat mashrooms soup.. homemade punye.. selalu jugak sebelum ni aku buat mashrooms soup.. tp yg campbells punye.. you name it.. nak flavors apa? sume aku dah terai.. budak2 suka.. tp en.suami tak berapa suka.. sbb canned food.. tp bila makan still jugak dia bertambah.. camno tu.. so to fulfill requirement utk reduce canned food intake, here you go.. homemade mashroom soup.. resepi aku google.. kat simply recipes..
apa yg diperlukan? wah?? kali ni gagah amik snap step by step.. dak kimi tgh main tab.. aku amik tab tu.. hahah.. "bak sini.. ni mama punye tab.. mama nak amik gambo.." terkebil2 dak kimi tgk aku dok amik gambar periuk bagai.. "kimi, mama ni belogger taw...hahhaha" ferasan belogger.. hhahaha..
ok.. what you need? any FRESH mashrooms.. canned button mashroom tak main okey.. aku pakai.. button, shitake, oyster mashroom.. chuncked..
kalo org putih kata.. saute' onion dgn olive oil..
letak mashrooms.. herbs (pakai bay leaf, thyme).. lada hitam.. persley.. kacau..
cream 2 cups + chicken stock 1 1/2 cups.. sampai didih...
blend.. aku blend 1/2 aje.. takde la macam baby makan full blended soup.. so, boleh la tergigit cendawan tu..
masukkan balik yg dah blend.. letak corn starch.. kacau..
*now I knew.. kenapa blogger masak.. marah sgt bila hasil keje atau gambar diorg dicuri blogger lain atau kena cilok masuk majalah.. punye la susah nak amik gambar.. especially gambar ni.. aku ni right-handed.. so camera kena pegang tangan kanan.. terpaksa pegang sudu tangan kiri.. gigil okey..
tadaaaa!!! siap.. ready to serve.. so? moral of story.. babai canned campbells mashroom soup..
*siap dapat 1 large periuk.. makan half.. lagi half boleh makan any weekdays, agak2 malas nak masak time balik keje.. selamat dah dah food dalam fridge.. tinggal nak panaskan aje..
walla!!!
wahhhh kelas ko perempuan!!! siap bikin mushroom sup lagi...aku mmg dari dulu pakai tin jek takpun gi pizza hut wakakakaakak.....tapi mmg nampak menarik koooo...mmg tabik spring toing2 laa aku tgk ko buat ni beb...betul2 menggiurkan wey! cicah ngan garlic bread...pergghhh...pergh....pergghhh
(lap air liur jejes2)
kak,.mcm mudah... tp mcm malas nak masak... terasa2 kesedapan sup tu...
lieya:
sonang je weiii.. torai je la..
iela fazilah:
senang je ni..
terliur, memang feveret akak.lenkali boleh akak cuba resepi ni.