beberapa minggu lepas aku buat soto ni... aku namakan soto sempoi.. sesuai sangat dengan aku yg suka masak sekali harung plus ada penyakit m***s sikit2 ni... hahhaha...
tips1: potong ayam kecik.. lebur sekali utk wat kuah soto.. senang.. tak payah ko nak carik-carik ayam tu.. sekali cedok je... tapi rempah utk wat soto tak boleh kompromi.. kena ikut la.. kang tak sedap jangan salahkan aku yg bagi tips ni... sambil tunggu kuah soto masak boleh update status muka buku.. "owh... wanginye kuah soto ni.. jemput bau sume..." hahhaha... tak pun "tengok je pun dah taw sedap kuah soto ni.. belum rasa lagi.." :p
Tips 2: masak nasi impit sekali dengan kentang utk wat bergedil bagi penjimatan masa dan gas.. hahhh.. mmg jimat... tp jgn pulak ko rebus kentang tu sampai 2 jam kang air rebus tu jadi air kentang kang jgn la nak salah kan aku yg bagi tips ni... hahahha... agak2 kentang dah masak ko kuarkan la... sambil tunggu nasik impit masak.. 2 jam tu... boleh la tgk masterchef ke... (sambil feeling jadi masterchef sbb tgh masak soto kan.... hhaahha..). Tips ni mmg tak pernah dibuat mak aku.. kalo dia tgk agak2 dia bangga tak dapat anak macam aku yg agak2 brilliant ni??? hahahha.. (panggg!!! tampar sket kat muka ni..)
ada kawan aku bagi tips jugak... kukus mee laksa sambil rebus telur.. gud.. gud... atau kukus mee laksa atau kuah laksa.. ermmm.. agak2 mee laksa tu still putih tak?? nanti aku cuba...
bergedil.. makan ngan soto sempoi.. tabur bawang goreng (beli).. sambal kicap berapi jgn lupa... baru la kaw!!!
selamat mencuba.. kalo tak jadi jgn saman aku.. hahahah...
kak... ila selalu rebus telur dlm mee laksa... satu cara menjimatkan gas... laksa still putih pe.. tp mesti cuci bersih2 telur tu ye......
er.. apsal xbg resepi masak kuah soto tu...???
ala.. resepi tu boleh gugel kat myresepi sbb akak main campak2 je xde sukatan..