Salam..

Ni kejadian minggu lepas.
Freezing rain.. At first I thought, hujan batu.. rupanya lain sket freezing rain yg berlaku kat sini.
Hujan macam biasa, cuma bila air hujan jatuh kat mana2... kat pokok, kat daun, or kat signboard.. air hujan akan freeze.. Subhanallah.. sangat cantik.. dah la baru lepas winter.. pokok byk yg takde daun.. so, sume coated dengan ais.. macam crystal tree.

masa ni tak pergi ofis sbb surface jalan mostly coated with ice.. and licin dan boleh jatuh.Tak pergi ofis sbb

immediate supervisor kata "owh, halilah, based on weather forecast, tomorrow will be freezing rain. That is nasty weather. No need to come to the office, work from home"
Halilah " really? will it be very bad? ok. I'll work from home"
hahaha.. padahal dalam kepala.. "hurmmm, work from home.." memang aku work from home but I am working on something else.. hahahaha.. plus sleeping. sedap weii tido sejuk2..


gigih aku amik gambar.. beku jari-jemari... 

yang ni kat office. ni pun byk dah cair sbb hujan dah berhenti and dah petang.

a few info regarding freezing rain.

Freezing rain is the name given to rain that falls when surface temperatures are below freezing. Unlike rain and snow mixed, ice pellets, or hail, freezing rain is made entirely of liquid droplets. The raindrops become supercooled while passing through a sub-freezing layer of air many hundreds of feet above the surface, and then freeze upon impact with any object they encounter.

source: wiki

ni pulak sunset (yg tak berapa nak sunset) kat belakang rumah supervisor



Jumpa lagi..





 Salam

hari sabtu yang lepas, kawan sekelas masa degree dulu bawak pergi ke Maple Syrup festival di Elmira, Waterloo. This is the only maple syrup festival in the world (Canada punye logo kan maple leaf, so here is the origin, the best of the maple syrup). Festival ni once a year, usually during early spring. Cuma spring kali ni kat sini masih lagi sejuk, matahari pun macam malu-malu nak tunjuk muka, bunga pun belum berputik lagi.

So, me, my friend si Firdaus and one of undergrad student Afzym (dia ni kelakar betul.. blur-blur gitu..) went there by bus. Sampai kat sana terjumpa dengan 2 family Malaysia dari Guelph. So kitorg pun join jalan sekali.

Maple syrup festival are full with a lot of activities, a barn that full with aminals. If bawak anak2 best la masuk tengok kambing, lembu, b*b* pun ada. Nama barn tu ialah Old McDonald Farm. tapi kitorang tak masuk pun sebab.. bau dia.. Subhanallah.. dr luar pun dah semerbak, apatah lagi masuk dalam. pastu ada banyak la gerai2 jual makanan, country type of home decoration and of course maple syrup!

 1st thing yang kitorg serbu ialah pancake! 
kena beratur tu, beli ticket $5.50 untuk double pancake with drink
punyer la beratur panjang..


lepas bayar ticket, beratur lagi untuk ambil pancake tu..
 

here is my friend, Firdaus. And Dila (she from Guelph)
 

tu dia, hot pancake!


Sabar ye tunggu.. jap lagi dah siap masak diorg akan pass kat pinggan. Pastu kat depan sket ada org tunggu utk curah maple syrup. Rupanya, tak abis pun amik double pancake tu sebab dia besar. Tu la, tamak..huhu

Ok, sampai sini je..
*gambar pancake aku? ada kat camera tapi malas nak download masuk laptop. layan gambar hp je..*

lepas makan pergi Sugarbush, tempat diorg proses maple syrup.. siap naik truck lagi.. tapi gambar ada kat camera. if rajin aku up dalam belog.






 Assalamulaikum
agak lama betul meninggalkan dunia blogger ini..
whoa.. last update, last year!! kesian betul..



Ini pun short update sebab otak agak beku kesejukkan..
tak boleh pikir and need a break

kejadian pagi tadi.
Snow shower in spring!!
gegeggege.. ketar.. sejuk..
maka, amat bersyukur dengan sedikit panas di tanah air.
iye la.. kalo dua puluh empat jam sejuk bukan la best pun. Duduk berteleku depan heater.

p.s: nak masukkan bekal nasi, ayam berlada dan sayur dalam ketuhar gelombang mikro. 

Selamat menjamu selera mata

Labels: , 0 comments | edit post