raya nak dekat..
lagi 2 hari jek..

Align Center
so..
kite amik feel nak raya ok...
siap utk terus di makan..
PKNS mari...

lemang & ketupat... sedap.. lembut..
kuah kacang... cair mcm kena air hujan..
rendang.. rasa ok.. cuma daging saiz penumbuk..


selamat hari raya korang sume...
maaf silap salah.. terkasar bahasa...






tepu kepala otak nak update belog..
semalam dgn hari ni ada bengkel kat shah alam.. sekali dgn bos..
lagik la xde masa nak jenguk belog pun... kang tgh2 browse dia jengah monitor.. tau pulak address belog haku.. tak pasal kena skodeng... ekkeke.. x boleh nak wat xtvt kutuk-mengutuk ekekkeke..

jumaat lepas.. dah bukak pose sume.. dok rehat2...
teringat pulak kat fridge ada kuah koktail utk puding kastard.. puding kastad sempat makan sepotong jek.. dak kimi terlanggar.. jatuh.. abis berderai.. makna-kata kena di-tong-sampah-kan... kuah koktail sayang nak buang.. peram dalam fridge.. tunggu nak buat jelly koktail..

jumaat lepas baru ada semangat nak buat...
dapat la dalam 12 bekas...


agar-agar koktail...



selamat dalam fridge...
cukup la dessert utk 2-3 hari...
up-to-date hari ni masih ada 4....


hari sabtu...
petang budak2 tido... pukul 4 dah masuk dapur ketung-ketang..
aku mmg suka masak awal.. pastu bawak budak2 main taman... pastu ronda2 main kereta...



udang masak kari pekat dengan nenas..

udang beli kat pasar tani...
minggu sebelum tu datang pasar tani dah pukul 10 pg..
beli udang laut.. sepiring 10 hengget.. *murah..

minggu ni datang awal.. pukul 7.30am..
beli udang yg sama di gerai yang sama..
amik 2 piring..

terbeliak biji mata.. sepiring 20 hengget.. x 2 = 40 hengget...

teori aku:
1.udang menyorok kot.. stok sikit.. demand tinggi = naik harga..
2. minggu lepas udang byk.. demand rendah.. org yg makan udang x datang pasar tani..sampai pukul 10 still tak laku.. = harga murah..
(tak paham aku org meniaga ni.. mmg kena pangkah gerai tu...)


lepas masak..
layan dak kimi main besikal...



dak zahirul.. tido..
pastu meroyan sbb terlepas citer ultraman kat 611..

sorry nak.. mama x guna Byond yg boleh record tu...
minggu depan ek?? kalo ada la.. rasa mcm xde sbb dah raya...


mula dengan citer ini minggu lepas

bercerita dengan en.suami... dia ketawa je.. dia kata zahirul mmg banyak akal..
aku kata.. iye la.. kena byk sabar.. tgh nak membesar..

*zahirul.. zahirul.. cepat kamu besar kan..


semalam..
sementara tunggu cleaner tu datang.. aku kemas2 sket apa yg patut.. benda2 yg nak ditongsampahkan..

nak ke porch.. senang hati tgk anak2.. zahirul n kimi... duduk elok2 (read: x bergaduh) tgk cerita katun.. en.suami baca paper..
bila dia tgk aku... dia panggil..

en.suami: yang.. u cakap bodoh lagik ye kat zahirul ke??
aku: eh.. mana ada!! hari tu la yg I citer kat u.. cakap dia suka wat muka bodoh.. bila ai cakap dia bodoh lagi..
en.suami: tadi dia dtg kat ai.. dia kata..
(Zahirul : papa.. mama kan.. dia cakap bodoh..
papa: mana ada mama cakap camtu..
Zahirul: iye.. mama cakap bodoh.. mana boleh cakap camtu kan??)
pastu dia blah tgk tv..
aku: eiiii.. sabar jek la si zahirul tu!!!!!




*boleh pulak dia pegi mengadu domba kat papa dia...
Ooooo.. pandai ko ek?? siap ko.. mama tak mau tepuk (ulit) kamu tido.. kamu tido la sendirik..




*zahirul.. zahirul..

makin besar makin banyak auta..
syabbas betti!!!


hari ni aku dok call sana.. call sini utk carik cleaning service.. sakit tengok aku <-- x tau apa kaitan tp mmg sampai sakit tengkok..

biasanyer aku kemas sendiri la rumahkusyurgaku tu.. <-- almaklumla xde maid.. so aku la bibiknyer.. tu yg kalo budak2 ni menyepah mmg aku naik hantu... penat weiii kemas umah.. mcm keje buruh kontrak jek..
sapu hari2... <-- sbb tukang sepah ada 2 org..
mop.. 2 kali seminggu..
insentive cleaning dapur, sental toilet.. seminggu-2 minggu sekali..harus sampai peluh2.. ikut kerajinan
sebulan sekali.. pasang tangga cuci kipas.. lampu..

sebulan sekali jugak biasanya aku panggil indon yg biasa cuci umah sebelah datang cuci...
tp dah dua bulan x panggil.. konon2nyer still boleh buat sendiri..

bulan pose ni.. mmg x larat aku nak buat.. setakat sapu.. mop.. dan lap yg biasa2 jek.. xde keje2 mengelap bagai sume..

alamatnyer mmg kena panggil org datang cuci rumah..
sonang aje.. gugel.. bertimbun list kuar..

Cleaning Service (CS) 1
aku: hello.. saya nak tanyer pasal clenaning service u.. area shah alam buat tak?? macamana u buat?
CS1: 440 hengget utk 3 jam/ 2 cleaner..
aku: xpe.. nanti tanyer suami dulu ye..
humaaiiii.. mahal nak ma*p*s.. ingat umah aku ni 13 tingkat ke hape...

CS2
aku: hello.. saya nak tanyer pasal clenaning service u.. area shah alam buat tak?? macamana u buat?
CS2: RM120/2 org/ 3 jam..
aku: mmg rate skrg ni camni ye..
CS2: haah.. biasa mmg macam ni... gerenti puas hati..
Aku:xpe.. nanti kalo confirm saya call balik.. terima kasih..
*dulu2 buat xpernah sampai seratus pun.. takkan minyak naik cleaning service pun naik rege..

CS3
CS3: hello.. no siapa? tadi ada call
aku: haah.. u buat cleaning service ye.. camne u buat??
CS3: akak nak suruh buat keje apa?
aku: sapu.. mop.. lap.. bersih kipas.. lampu.. porch.. semua la.. camne u charge??
CS3: akak nak bayar berapa?
aku: erkkk?? akak akak ek nak camne??
CS3: xde la.. biasanya akak buat bayar berapa..
aku: awak biasa buat ke?? biasanye berapa org cleaner yg buat?
CS3: xde cleaner.. biasanya saya buat ngan kawan...
aku: awak buat sendiri??
CS3: haah.. saya student.. buat cleaning partime.. berapa akak biasa bayar?
aku: 30 - 50 hengget utk 2-3 jam..
CS3:owhh.. biasanyer saya buat 120 hengget sampai siap..
aku: uiihhh.. mahalnyer..
CS3:xde la.. yg pernah saya buat sume kata ok jek..
aku:xpe la dik.. nanti akak call balik..
*dah la student yg buat.. mahal pulak tu..

Cleaning service 4
aku: hello.. saya nak tanyer pasal clenaning service u.. area shah alam buat tak?? macamana u buat?
CS4: 60 ringgit sampai siap (suara mcm kap lam ya nga) <--boleh dipertimbangkan harga dia tu..
aku: camne u buat..
CS4: saya buat sendiri dengan boyfriend saya..
aku: owhh iye ke.. nanti kalau saya nak saya call balik.. tq
*gile hape.. buat ngan boyfriend.. kang dia songlap apa2 kat umah.. x pasal.. cube la buat proper sket.. ngan company.. ada staf.. takut aku nak amik..

cleaning service 5
(kat web tulis 55 hengget utk 3 jam..)
aku: hello.. saya nak tanyer pasal clenaning service u.. area shah alam buat tak?? macamana u buat?
CS5: akak rumah kat mana?
aku: shah alam..
Cs5: sori kak.. shah alam kami x pergi.. kami area kuchai ngan pj saja..
*uwaaaaa.. yg murah x cover area rumah pulak..

CS6:
aku: hello.. saya nak tanyer pasal clenaning service u.. area shah alam buat tak?? macamana u buat?
CS6: 12 hengger/jam.. sampai bersih.. tp kak.. bulan ni dah fully book.. bulan depan boleh..
aku: iye ke?? ermmm.. xpe la.. tq..
*takkan nak bersih rumah bulan depan???

tak kira kena carik jugak.. org bersih umah.. x larat weiii.. nak menyental bulan2 pose ni.. aku lebih rela bagi duit suruh org buat... takat sikit2 boleh la.. ni nak sental kipas.. ada 5 biji... lampu lagi... pikir pun dah penat belum buat lagik.. kalo x pose.. boleh la kau teguk air sirap sambil2 buat keje...

last2 aku call kawan aku yg biasa panggil indon kemas umah... rege.. 50 hengget.. dalam 2-3 jam sampai bersih.. ok la.. bibik datang umah sabtu ni ek.. kemas bersih2.. nanti saya panggil balik sebelum raya jugak utk kemas rumah lagi ye..



Labels: 22 comments | edit post
lepas sahur tadi.. on lappy..
kena hembus ngan angin rajin pagi ni gamaknya..
kalo tak.. kebiasaannya.. aku tido balik lepas solat.. sebelum tido harus la kunci alarm pukul 6.30 ke.. 6.45 ke.. Kang.. bukak2 mata terus dah pukul 10.. pengsansssss...

belum pukul 6 dak kenit dah terkedek2 jalan masuk bilik...
terus mintak dok kat kerusi pusing..
pastu cakap "mama.. kimi nak gambar"
wahhh.. hebat ko.. bangun tido terus suruh amik gambar.. serupa retis... dapat sekeping dua pun jadik la.. bagi dia tgk.. pastu diam la dia..























dapat highlighter pulak.... selepas aktiviti mengorek beg lappy aku...

























budak2 ni kalo bangun terus cargas semacam.. terus boleh main..
cukup tido ngan cukup mimpi agaknyer..
aku.. bangun tido.. tgk hp.. owh belum pukul 6... tido lagik la.. bangun lagi.. baru 6.15.. tido balik.. keji betul perangai... ekekekke.... agak2 malam tu mimpi Aaron Aziz.. bangun subuh terus segar...

citer pasal mimpi ni.. semalam aku mimpi aku peknen.. pastu sakit nak beranak kat hospital.. tp tak beranak2 pon..
haisshhh.. ngeri betul mimpi cenggitu.... <--- melencong pulak..

Semalam jugak.. en.suami tercintun berbuka kat Blue Wave bersama staf2 kesayangan.. anjuran kompeni... Bang.. kompeni u.. lain kali tambah la budget.. boleh bawak anak bini sekali.. kan meriahhh gitu...




















So.. bukak sempoi jek..
lobak putih masak tumis air..
teringat masa pantang.. agak selalu makan sayur ni.. letak lada hitam banyak2..




















dua menu jek..
ayam masak kicap...
Tips: letak pes kari untuk menyedapkan masakan dan kuah jadi pekat.. sekian terima kasih..

dialog pagi tadi:

en.suami "hari ni ai main golf.. tak payah masak lebih.. maybe buka puasa kat luar sekali"
aku "emmmm.."
en.suami "main golf mmg jadik.. bukak puasa kat luat tak pasti lagi.. kang kalo ai bukak puasa kat umah.. ai singgah la param beli apa2.. u tak payah prepare lebih"
aku "emmmm.." (dalam hati: sure la bukak pose kat luar... tak payah nak ber'maybe.. maybe.. melainkan sume kawan dia tu balik sbb bini suruh bukak pose kat umah baru la dia terpacul kat umah ni jugak...)

p.s: tajuk takde kena mengena dengan content...
Dak Zahirul...
heheheh.. asyik citer pasal dia kan...
xpe la kasi chance.. (sempena bulan kelahiran)

semenjak dua menjak ni.. banyak sgt auta...
penangan masuk ampat tahun kottt..

kalo aku tegur dia..
dia tgk muka aku macm xde perasaan.. pastu blah camtu jek..
haiissshhh.. sakit hati aku menengoknyer..

semalam... mandikan dia kat bilik air.. (bukan x boleh mandi sendiri.. lebih dari boleh.. sampai boleh abis shower cream dalam sekelip mata..)
suruh dia press shower cream.. buat x tau.. macam x dengar apa2.

mama: zahirul.. amik la sabun.. sabun badan tu.. (buat x dengar... main air)
mama: Zahirulhaq... (buat dek.. jek..)
mama: Muhammad Zahirulhaq mohd Zaidi... amik sabun ni.. jap lagi nak berbuka dah.. nape la kamu ni suka sgttt buat bodoh jek bila mama cakap ngan kamuuuuu!!!! <---marah ni...
zahirul: eiiiii... teacher kata mana boleh cakap bodoh...
mama: mama bukan cakap kamu bodoh.. mama kata kamu tu buat bodoh jek..
Zahirul: tu... cakap bodoh lagi..
mama: sudah la.. malas mama nak layan!!!

geram... byk betul auta!!!
siapkan dia.. turun.. dah azan..

menu berbuka...


udang sweet sour:
resepi-omak-kek-kampung
tumbuk halia, bawang putih, bawang merah, lada hitam.. tumis sume ngan sesudu cili boh..
masukkan sos tiram, sos tomato.. sos cili (sos tomato biar lebih sket)
masuk udang (pakai udang laut adalah sgt sedap dan manis..), bawang besar potong.. timun potong dadu.. nenas potong dadu
tada.. siap...

sambil berjoget pun boleh siap masak..
tak caye?? cer terai.. cer terai..


digandingkan dengan:
ikan terubuk masin goreng bawang..

resepi?? apa jadahnyer letak resepi goreng ikan masin??
kalo bagi nanti org kata bajet terlebih bijaksana la pulak khanss....



sempena hari lahir zahirul semalam..
memula tu plan nak buat kat sekolah dia..
tp bulan pose ni.. ada budak 6 years yg pose.. so x jadi..


we are not decided to take him out for makan-makan or buka puasa..
En. suami with the veto power asked me to cook something special for our family..



lala-masak-halia-dan-serai..
resepi-sukahati-sendiri



ikan-tongkol-masak-gulai-lemak-timun-dan-nenas-mmg terbaik-la
sendiri-masak-sendiri-puji
ekekekee...
masak kurang pedas sket so budak2 boleh makan..


lepas buka.. kemas dapur.. solat maghrib..
here we go..
celebrating bday!!!




the cake
black charcoal..

beli aje.. kuaser nak tempah bulan2 puse ni.. nak membuat apatah lagi kans..



Mama: dear.. give me some pose..
Zahirul : peace..




happy bday to youuuu..
happy bday to youuuu..
happy bday to Zahirulhaq..
happy bday to you..




cutting cake
with the help from papa..



eating time..

kimi pulak..
asyik-ulang-tayang-nyanyi..
hepi bday to you kimi....
mama iye kan aje...


Muhammad Zahirulhaq Mohd Zaidi...


1st week after he was born..
*
*
*
*
*

today..




he is 4 years old..

how time flies...
as I said before.. "sakit beranakkan dia masih x boleh lupa.."
"tetiba hari ni rasa dah besar anak mama.."

Hopefully Allah will bless your life dear today.. tomorrow and day after that..
mama.. papa and adik hakimi will always pray the best for you...

HAPPY 4TH BIRTHDAY!!!


Labels: 3 comments | edit post

Hari rabu hari lepas aku mc..
batuk.. selsema.. ngan kahak di paru-paru..
sejak hari isnin lagi.. aku wat bodoh jek.. just makan sesudu madu ngan lemon
tp x baik2 pulak.. pegi klinik.. Dr kata ada kahak dalam paru2..
pastu dia dok investigate...
kot2 aku ada asma.. takde.. famili ada siapa2 yg ada asma?? takde..
ada yang merokok di rumah? takde...
kat umah pakai kipas ke aircond?? kat bilik aircond..
pastu siap tanye kipas aku kat umah biasanya lap/cuci berapa kali... terkebil2 aku nak menjawab... errrr... 1-2 kali sebulan..
aku tanye kenapa? dia kata.. nak tgk apa yg trigger kesensitifan paru2 aku ni.. sbb dah 2 kali experience kahak dalam paru2 bila batuk..
owhhh... akhir cerita.. doktor bagi aku mc satu hari...
wah.. sonok mak taw.. balik klinik berkobar nak bukak lappy nak wat keje... harammm tak buat...1/2 hari tido jek kat umah..


Sebab aku 'sakit'.. tekak tak lau nak makan nasik..
tp aku gagah jugak masak kans.. kang en.suami nak buka apa..
eh.. aku puasa taw hari tu... sayang nak tinggal..
pukul 1 tgh tgk oprah.. weiii.. lama gila x tgk.. henpon bunyik... eh... en.suami tercintun la..
en.suami "yang.. mata i doktor kata ada biji2 air la.. panas kot... dapat 1/2day time slip.."
aku "owhh... nak balik umah ke??"
en.suami" tak I kat padang golf.. nak main 9 lubang.."
hampagas dot com betul la...

asik dok buka ngan nasik.. bosan jugak kan.. tukar selera..


mee soto.. dengan segala makneka..


kuah soto..
ada rangka ayam dalam tu...
sian.. x dapat berjemaah sama..



sambal kicap??
nyorok dalam esbok..

resepi?
aku bukan chef taw.. sendiri masak sendiri makan.. resepi campak2 jek..
kalo nak proper resepi.. boleh terjah belog kak madiha ke.. cik mat gebu... ummi ke.. diorg otai masak memasak..

hari ni dah 5 ramadhan..
cepat jek masa...


sempena jumaat nih.. tazkirah sket..
selamat meneruskan ibadah puasa...

Dak Zahirul..

baru mama tau apa yg kamu suka...



hari ke dua puasa...
beli kuih buah melaka.. ataupun ada org panggil onde-onde..
beli singgit je.. dapat 5 biji..
sambil aku masak kat dapur..
dia dok ulang makan sampai 3 ketul... biar la.. asal tak mengacau aku atu menyakat adik sudah...

tinggal dua biji..
masa berbuka.. dia amik sebiji... pastu lari tgk vcd..
aku amik sebiji... habisss...
zahirul datang.. tgk dah abis..
melalak tak hengat.. macam kena pukul ngan tali pinggang..
errrkk... rasa bersalah la pulak.. .
kuih dah selamat masuk perut aku..


esoknyerr...



papa dia beli dalam 15 biji.. tiga ringgit..
penuh sepinggan..
10 biji untuk dia sorang jek..
sebelum buka.. masa buka.. selepas buka..

papa kata "kuih ni maybe akan jadik kesukaan dia sampai besar.."
mama " ok.. next week mama buat..."
xde nyer aku nak buat esok.. tak lalu weeiiii.. dua hari dok makan kuih ni jek...


Alahai.. cepat betul masa.. Ahad ni.. anak bujang dah nak masuk empat tahun.. rasa macam baru jek beranakkan si zahirul..

Pencapaian terbaik sepanjang hidup..

dia umo 3 tahun.. dah praktis x pakai pampers kecuali tido jek... sekarang ni sejak 3 bulan lepas.. dah diapers free termasuk malam...

pastu umo 2 1/2 sampai sekarang minum susu pakai drinking cup.. selamattt.. dah x hisap botol.. malu jugak bila dah besar still minum susu ngan botol..

pandai dah tekan astro channel 613.. arghhhh.. tensi aku.. asik katun jek manjang... sampai semalam dok bergaduh ngan papa dia.. sorang nak tgk berita.. sorg nak tgk disney jr.. hamekkk.. mama x campur...

Ahad lepas.. masa aku dok menggosok baju sekolah dia kat bilik-bukan-master-bedroom.. dia nag kimi sibuk jugak kat situ dok main lompat2 katil... hangin betul haku... sekali marah.. dok la diam barang seminit.. pastu dok meroyan lompat katil balik...

pastu si zahirul dok tanya aku..

Zahirul "mama, ni katil sape"
Mama "katil zahirul la.."
Zahirul "owhhhh.. zahirul punye kan?? bukan kimi punye" <--- bajet nak mendengki ngan adik ada je...
Mama "takpe la.. zahirul sama kimi.. sama-sama"
Zahirul "nanti zahirul nak tido sini boleh ke?"
Mama " boleh... betul ke zahirul nak tido sini?"
Zahirul " Nakkk.. nanti mama beli air cond ek"
Mama "Haahh.. tu mintak kat papa ko ek.."

Aku ingat dia main2 jek.. malam tu bila ajak tido kat bilik aku.. dia tak nak.. nak tido kat bilik sebelah.. aku pun layan jek la....

Esok pulak (malam tadi).. dah dua malam dia tido kat bilik sebelah.. takde pulak bangun malam carik aku.. biasanyer sebelum ni diorg dok tido kat toto dalam bilik aku.. malam2 jadik ju-on merayap naik katil nak tido sebelah mama..




Hah.. terbongkang tido..
dah dua malam tido sini.. alhamdulillah.. tak jatuh katil pon..



kimi pulak aku bentang toto.. dia tido bawah..
malam tadi sibuk dia nak cakap ngan aku dalam gelap
Kimi "mama tanakkk.. kimi nak tido bilik mama"
mama "takpe la.. mama tido ngan kimi kat sini k.."
lepas dia terlelap.. aku pun cau-cin-cau dr bilik tu..

pagi tadi zahirul request nak mandi bilik air kat bilik tu..
bagus.... maybe petanda dia dah takmo dok sebilik ngan kitorg..
alhamdulillah.. senang kerja.. x payah susah nak pisahkan bilik tido.. sendiri yg nak..

cakap ngan en.suami..
kalo dah seminggu dua dia dok tido bilik tu.. nanti pasangkan la air corn kat bilik tu..
pastu weekend ni aku nak kemas sket bilik tu.. deko ngan wall paper yg dapat hadiah masa dia sport day..






pagi2 1st puasa dok tempek gambo food.. ch0oi betullll laaa...
ekekkeke..
alahai..
takkan punyer la korg nak meleleh air liur tgk gambar makanan kansss..
lain la kalo budak darjah 1 yg baru nak prektis puasa..


buat utk breakfast (read: sarapan.. bukan utk 'breaking fast..)
sebabnya.. jumaat bawak balik roti dr office yg dah tinggal suku... kat umah pun ada roti yg dah tinggal suku.. aku rasa memasing sume macam dah tak lalu nak makan roti..
tgk pun sebelah mata jek..
baik aku transformkan roti ni jadik bend lain..


*
*
*
*
*
*
*
tinggggg!!!



puding roti..

makan ngan..

cream custard..

resepi dari umah kak ratna.. aka madihaA
kawan en.suami sefamili datang petang tu.. aku jamu ni jugak..


sabtu malam kitorg pegi gaint.. nak beli keperluan dapur.. dah lambat dah pegi tu.. dalam pukul 9 baru sampai.. tp punye la ramai umat manusia.. nak carik parking pun susah...
beli susu dak dua orang tu.. pastu ingatkan nak beli ikan.. ayam.. stok seminggu.. kang senang aku nak masak utk berbuka..
alahaiii... ikan sume dah tinggal sikit.. pastu mata sume dah macam kena konjunktivitis.. takde hati nak beli...
frust betul aku.. tambah pulak en.suami kata.. tak payah beli ikan la.. sume teruk2.. beli jek lauk.. sayur ngan nasik jek masak kat umah..



ni pulak budak2 same mak budak dah pukul 11 sume x mandi..
malas betul aku semalam..
tambah pulak hidung tersumbat..
plan nak pegi melawat anak kawan pun x jadik..
sori ek eroy.. budak2 ngan aku sekali selsema.. ingat nak datang tengok baby syarah..
nanti kena tunggu raya la pulak...